Grenoble’da ve Lyon’da Turuncu Sınıf

11. sınıflardan fen-matematik bölümü öğrencisi, 29 Mayıs - 2 Haziran tarihlerinde Grenoble’a ve Lyon’a gitti. Bu gezi frankofon bir ortamda otonom olmayı öğrenmeyi hedeflemektedir. Bununla beraber, öğrenciler iki gün boyunca Frankofon bilim insanları ve araştırmacıların atölyelerine katıldılar.

Genel atmosfer

Okul ortamından uzakta, öğretmen ve arkadaşlarıyla beraber vakit geçiren öğrencilerimiz, 4 senedir eğitimini aldıkları kültürü kendilerini ve çevrelerini keşfederek Fransa Grenoble’da deneyimlediler. Bilim merkezlerinde alınan eğitimler öğrenme sürecini keyifli hale getirirken şehir merkezlerinde geçirilen serbest zamanlar ise toplumun doğal akışına tanık olmalarına yardımcı oldu.

Bilimsel faaliyetler

Gezimizin iki günü bilimsel çalışmalara ayrıldı. Öğrenciler, uzmanlar, nanoteknoloji öğretmenleri, araştırmacılar, doktora öğrencileri tarafından denetlenen bir günlük eğitim ve atölye çalışmaları için CIME Nanoteknoloji, Nanomonde (Mikroskopi), Temiz Oda, Biyoteknoloji, Mikro Sistemlerin eğitim platformlarında karşılandı. Son teknoloji enstrümantasyonu denemek ve işlemek için eşsiz bir fırsat ! Bilime adanmış bir başka çalışma, maddenin yapısını ve davranışını moleküler ve atomik düzeyde öğrenmek için benzersiz teknikler sağlayan ESRF Senkrotron Merkezi’nde gerçekleştirildi. Öğrencilerimiz burada, X-ışınları sayesinde, yoğunlaşmış ve canlı madde içindeki atomların konumunu ve hareketini filme alan ve maddenin yapısını tüm karmaşıklığı ile ortaya çıkaran deneyler gerçekleştirdiler.

Özerklik günü

Kurum projemiz kapsamında öğrencilerimiz otonom dersi başlığında her sene farklı bir organizasyona hazırlanıyorlar. Onbirinci sınıf öğrencilerimiz ise katıldıkları 5 günlük Grenoble gezisinde kendilerine verilen bir günü pedagojik ve kültürel etkinlikler düzenleyerek değerlendirme üzerinde çalıştılar. Lyon şehrinde geçirilen otonomi gününde rehberler eşliğinde şehir turu gerçekleştirildi. Ardından öğrencilerin seçtikleri nezih bir restoranda yemek yenildikten sonra Güzel Sanatlar müzesi ziyaret edildi. Öğrencilerimiz, şehirler arası transfer, restoran ve müze rezervasyonları gibi bir çok detayı yetişkin gibi ön görüp sene boyunca üzerinde çalışıp keyifli zaman geçirilmesine olanak sağladılar.