“Geleceği öngörmek değil, sağlamak gerekir.” der, yazar Saint Exupéry.

Eğitimciler olarak, görevimiz hazırladığımız geleceğin bizlere değil; gençlere ait olduğunu düşünmektir.

Peki yarının dünyasının neye ihtiyacı var? Kimse bu soruya kesin bir yanıt veremez. Yine de deneyimimizden öğrendiğimize göre geleceği kurabilmek, gerçeğe uygun kalmak ve çoğunlukla paylaşabilecek tepkiler geliştirebilmek için insanların ve olayların büyüleyici karmaşıklığını hep ciddiye almalıyız.

Sainte Pulchérie Lisesi’nin eğitim topluluğunun misyonu, kucak açtığı her gencin kendi özgün yolunda ilerlemesini sağlamak ve ona eşlik etmektir. Deneyimle eşlik etmek: anlam katmaktır. Fransızcada anlam sözcüğünün üç tanımı vardır:

1. Duyarlılık olarak anlam

Fransızcada anlam sözcüğü aynı zamanda duyu demektir.

Ergenlik dönemi benlik oluşumunda kritik bir evredir. Sainte Pulchérie eğitim topluluğu, her bir öğrenciye özel olarak özen göstererek gençlerin kendilerini bulmalarını, iyi ve doğrunun yanı sıra bunlardan ayrılmaz olan sanatsal zevki edinmelerini sağlar.

Bu açıdan, çok dilli ve kültürler arası bir ortam, buluşmalar ve paylaşımlar, gençlerimize dünyanın işleyişine dair gerekli açılımı verir. Farklılıklara rağmen bakmak, dinlemek ve duyarlı olmak, katılmak, özen ve saygıyı cesaretle ortaya koymak ve saygıyla yaşamak.

2. Mana olarak anlam

Öğrenmek, bilgileri, becerileri ve kişisel nitelikleri anlamlandırarak, düşünme ve eyleme biçimleri geliştirmek, yeni dinamizmler oluşturmak demektir.

Sainte Pulchérie’nin eğitim topluluğu özen, disiplin ve yaratıcılıkla her gencin kendi öğrenim sürecinin aktörü olması için gayret etmektedir. Bunun yolu da, sorgulamaktan, anlamaktan, diyalogdan, alınan bilgileri daha geniş bir sorumluluk çerçevesinde özümsemekten geçer: özgürlük düşünme ödevini dayatır. İfade özgürlüğü, dinleme özgürlüğünü de beraberinde getirir, eyleme özgürlüğü tutarlılık olmadan olmaz.

Öğrenmek, makul kardeşlik bağlamında, birlikte oluşturma imtihanını yaşamak için bilgileri geliştirmek demektir.

3. Yön olarak anlam

Gençlerimiz lisemizden gelip geçiyorlar. Gelecekleri çok daha uzak ufuklarda.

Sainte Pulchérie eğitim topluluğunun amacı da beş senelik lise yaşamları boyunca gençlerin yanında olmak, erişilebilir olmak, yüksek öğrenim ve meslek tercihlerinde onlara rehberlik etmek, yol göstermektir. Bu açıdan, okulumuz; araştırmacı bir ruh, cesaret ve yaratıcılık gerektiren girişimci tutumları yüreklendirmektedir. Amacımız, öğrencinin otonomisini geliştirip her bireyin kendi yolunu çizmesini, ufkunu belirlemesini, hata yapmaktan korkmadan hedeflerine ulaşmak için kendine imkan vermesini sağlamaktır.

Sainte Pulchérie, günümüze ayak uydurarak yaşamaları ve geleceği hazırlamaları için hem gençlerin hem de yetişkinlerin zekasının katkısına açık bir okuldur. Zira yarınlar, bugün birlikte ifade ettiğimiz düşüncelerimizin, tercihlerimizin ve değerlerimizin meyvesi olacaktır. Ancak geleceğin bilinçli, sorumluluk sahibi, adil ve dayanışmacı, kendi yeteneklerine göre harekete geçme kapasitesinde birleşen yurttaşlarını yetiştirmek, yetişkinler olarak bize düşüyor. Elbette geleceği öngöremeyiz; ancak geleceğin bugünden görünür olmasını sağlamak görevimiz.

Çocuklarınıza yollarında eşlik etmek ve gelişimlerine anlam katmak için gerçekleştirdiğimiz pedagojik ve sanatsal etkinliklerimizi, eğitim topluluğumuzun projelerini; İnternet sitemizdeki sayfalarda ve sosyal medyada keşfetmeye davet ediyorum.

Hermine RIDÉ
Sainte Pulchérie Lisesi Müdürü