Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

Bronz Çağına Hoşgeldiniz !

İnsanoğlunun varoluşundan beri yaratma güdüsüyle, çevresinde bulduğu taş, ahşap, kil gibi doğal malzemelerden oluşan objeler yaparak başladığı sanat yolculuğu; okulumuzda yeni bir boyut kazanarak devam ediyor. 1. ve 2. dönemde okulumuzu temsilen seçilen, 10 ve 11. sınıflardan oluşan toplam 28 öğrencimizin yetenekleri ellerinde hayat bulan ve balmumu atölye çalışması ile başlayan bu hikayeyi bir de bizim gözümüzden sizlere aktarmak istiyoruz.

 

Öğrencilerimiz, Mimar Sinan Üniversitesi Heykel Bölümü hocalarının deneyimiyle ve üniversite öğrencilerinin de yönlendirmesiyle; eski çağlardan beri ilk uygulanan klasik temelini günümüze kadar sürdüren ve geleneksel bir teknik gerektiren bronz heykel sanatının ilk adımlarını bu proje sayesinde deneyimlediler. Uygarlıklardaki yaşamın çoğu alanında kullanılan ve çok çeşitli temalar üzerine heykel yapımında sıklıkla kullanılan bronzu günümüz bakış açısı ile yorumladıkları bu atölye çalışmalarını tamamladılar.

 

İnsanların yerleşik hayata geçmesiyle, diğer kullanılan doğal malzemelere alternatif olarak öne çıkan ilk metal madenlerden biri olan; Phidias, Rodin ve Giacometti gibi sanat tarihinin farklı dönemlerinde yaşamış olan usta sanatçılar sayesinde estetik bir değer kazanan bronzu bir heykele dönüştürmek sanıldığı kadar kolay bir süreç değildir. Oldukça zaman, emek ve farklı tekniklerin aynı anda uyumlu bir şekilde çalışılmasını gerektiren bronz heykel üretim süreci okulumuzda düzenlediğimiz atölyelerle gerçekleşti. Atölyeler süresince; farklı tiplerdeki balmumu seçimleriyle başlayan ve bu malzemenin kullanımının nihai sanat eseri üzerinde etkilerini öngörerek devam eden, hem fonksiyonel hem estetik çözümlemeler gerektiren etapları birlikte sonuçlandırdık. Çalışması dikkat, özen ve konsantrasyon gerektiren her bir aşamada; bronzun doğasında bulunan inceliklerini ve insanın içinde taşıdığı dokuların çeşitliliğini gözettik. Heykel sanatının başarılı bir şekilde uygulanmasında titizlikle çözümlenmesi gereken boşluk-doluluk, üç boyutluluk, estetik, detaylandırma, denge ve sunum gibi konuların yanı sıra;  hayal gücünün sınırsızlığı, benzersizliği, sanat eserinin biricikliği ve hatta içerdikleri kavramlarla aktarılması hedeflenen mesajlar adına da yoğun bir çalışma temposunu hayata geçirdik.

 

Şimdi sıra elde ettiğimiz balmumu ön çalışmalarımızın kalıpları alınarak bronz heykellere dönüştürülmesine  geldi! Öyle ki; bizler de bronza kendi sanatsal dokunuşumuzu katarak bu projeyi ileri bir tarihte duyuracağımız üzere, her iki değerli kurumun da katılımıyla ortak bir sergiye dönüştürmeyi hedefliyoruz. Sizleri; Bronz Çağındaki zorlukları günümüz çağdaş sanatın kavramlarıyla harmanlayacağımız bu sanatsal yolculuğumuzun devamını takip etmeye çağırıyoruz! Bu çok yönlü sergimizin açılışında sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

 

Görsel Sanatlar ve Sanat Tarihi öğretmeni

Umut MEHMET

X