Gitmek mi, kalmak mı?
Bu soru, 11. sınıf öğrencilerimizin 12. sınıf alan seçimleri için önemlidir.
Sainte Pulchérie Fransız Lisesi, 5 yıldır öğrencilerine, 12. sınıfta iki “farklı yol” sunuyor.

1. “Üniversite eğitimime devam etmek için yurt dışına gitmek istiyorum, bu yüzden OPE sınıfını seçiyorum” (Yurt dışında yüksek öğrenime hazırlık şubesi)
  2. “Üniversite eğitimime ülkemde devam etmek istediğim için Türkiye’de kalmayı seçiyorum. Bu yüzden 12 OPC’ye gideceğim” (Türkiye’de üniversite sınavına hazırlık şubesi)

Öğrencinin amacına göre, derslerin profili ve verilen eğitimin ruhu farklı olacaktır. OPC’de her şey YKS sınavına hazırlanmaya yöneliktir. OPE’deki öğrenciler ise yurt dışına çıkışlarında ve yabancı bir üniversitedeki ilk yıllarında başarılı olmaya hazırlanırlar.

Ancak, iki şube ortak bir temelde bir araya geliyor:

• Campus France dosyasının hazırlanmasına yardım ediliyor
  • YKS hazırlık deneme sınavları uygulanıyor
  • Mezunlar buluşması: Bu toplantıda 12. sınıf öğrencileri yurt dışına giden veya Türkiye’de kalan SP mezunları ile tanışıp sorularına cevap alabiliyorlar
  • Lisenin Rehberlik servisinin sunduğu destek ve düşünme atölyeleri gerçekleşiyor

*Son olarak OPE ve OPC’de verilen derslerin MEB direktiflerine uygundur ve aynı anahtar kavramları kapsamaktadır.

Seçimin kolay olmadığının farkındayız. Öğrencilerimizden gelecek yeni sorulara açık olmalıyız. Bu OPC ve OPE şubeleri, daha geniş bir eğitim vizyonu taşırken, ihtiyaçlarına özen göstererek kendilerini zenginleştirebilir ve sürekli değişen bir bağlama uyum sağlayabilir.

Peki gitmek mi kalmak mı?

Bu soruya cevap verirken, özellikle 2023 yılında, bir bahse giriyoruz aynı zamanda:

Kalmanın iyi olacağına bahse girerim….ya da belki ülkeden ayrılmak daha da iyidir.

Macera devam eder, Türkiye’de ve sınırların ötesinde…

Bize duydukları güven için tüm velilerimize ve tüm öğrencilerimize teşekkür ederiz.

OPE size nasıl bir fırsat olarak görünüyor?

M.Martin. Uluslararası İlişkiler sorumlusu. Ottawa Üniversitesi

Duru Karadeniz. OPE/TM. SP21