19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

Bu anlamlı ve özel gün Sainte Pulchérie Lisesi’nin tüm öğrenci ve öğretmenlerinin katılımıyla coşku içinde kutlandı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları lise bahçemizde bulunan Atatürk büstü önüne çelenk bırakılması ile başladı. Törende saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Okul Müdürümüz Alexandre Abellan bir konuşma yaptı:

“Bu önemli gün siz gençlere Mustafa kemal Atatürk tarafından armağan edilmiş değeri bilinmesi gereken önemli bir gündür. Gençler olarak bu günün anlamına, değerlerine ve size emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkmalısınız. Yurt içinde ve yurt dışında ülkenizi en mükemmel biçimde temsil etmeli, kendi eğitimi ve birikimiyle ayakta duran gençler olarak toplumunuza hizmet etmelisiniz.”

Türk Müdür Başyardımcısı Minâ Akcen ise konuşmasında “Aydınlık Türkiye’nin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin koruyucuları ve uygulayıcıları olarak, onun değerlerine her durumda ve şartta sahip çıkmalı, aydın Türkiye’yi ülkeniz sınırları içinde olduğu kadar, dış ülkelerde de tanıtmalı ve gerçek değerlerimizle temsil etmelisiniz.”​ dedi.

Ardından sözü Beden Eğitimi öğretmeni Aziz Alparslan aldı: “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Cumhuriyet’e giden yolda atılan en büyük adımdır. Mustafa Kemal Atatürk yaşamı boyunca gençliğe ve spora hep önem vermiştir. Tüm sporlarla ilgilenir ve bazı spor dallarını yakından takip ederdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında başarılı sporcularla sık sık bir araya gelip onları bizzat ödüllendirmiş, sporun bir ulus için ne denli önemli olduğunu hep vurgulamıştır…
Atamızın spora verdiği önemi şu anısında görmekteyiz: Gündüz Kılıç milli futbol takımımızda oynamaktadır ve Sovyet Rusya’ya yenilmişlerdir. Gündüz Kılıç’ın üzüldüğünü gören Atatürk şöyle demiştir: Dünyada yenilmeyen takım, yenilmeyen ordu, yenilmeyen kumandan yoktur, buna üzülmek doğaldır. Ancak bu üzüntü insanın ruh halini bozacak, maneviyatını yok edecek seviyeye varmamalıdır.Yenilen hemen toparlanmalı,olanca gücüyle azimle daha çok çalışmalıdır der.”

Hazırlık sınıfı öğrencisi Ilgın Çakır konuşmasında şunları söyledi: “Bu topraklarda bugün özgürce yaşayan sevgili arkadaşlarım; Atatürk’ün başlattığı savaş, askerlerimizin kanlarıyla, canlarıyla insan olmak adına verdiği bir savaştı. Bu savaş sömürüye, manda ve himayeye karşıydı.
19 Mayıs 1919, Mustafa Kemal’in yokluktan başlattığı bu mücadelenin resmi başlangıç tarihidir. Aslında Çanakkale’de tohumları atılan, insan vücudunun siper edildiği, sonu kesinlikle ölümle biten savunma mücadeleleriydi.”

Anma merasimi vesilesiyle Saint Michel Lisesi Yelken Turnuvası, Saint Benoît Lisesi Karikatür Yarışması, Saint-Joseph Lisesi Spor Festivali ve Fenerbahçe Dalyan Kulübü’nde düzenlenen Sainte Pulchérie Lisesi Tenis Festivali gibi sportif etkinliklerde galip gelen öğrencilerimize kupaları teslim edildi.

Tören sonunda Kasımpaşa Folklor Grubu unutulmaz bir dans gösterisi sundu. Okulumuzun bahçesinde bayram coşkusunu yaşayan öğretmen ve öğrencilerimizin katılımıyla folklor gösterisi bir şenliğe dönüştü.