Üniversiteye Hazırlanan 12. Sınıf Öğrencilerimiz İçin Fransızca Derslerinde “İyi Hissetmek”

Uzun yıllardan bu yana, öğrencilerimiz 12. sınıfa geçtiklerinde yoğun stres altında oluyorlar. Gelecekleri için çok önemli olan bu ders yılında, Türkiye’deki üniversite sınavında başarılı olma kaygısını taşıyorlar. Öğrencilerimize bu dönemde iyi hissetmelerini sağlamak için eşlik etmek için çalışıyoruz.

Öğrencilerimiz Eylül ayında ders yılı başladığında hem fiziksel hem de manevi olarak yorgun oluyorlar. Öğretmenlerimiz ise, öğrencilerinin hem mecazi anlamda, hem de sözlük anlamında “nefes almayı” unuttuklarını görmekten üzüntü duyuyorlar. Öğretim kadromuz bu durum ile başa çıkmak için Fransızca derslerinde tüm ders yılı boyunca “iyi hissetmek” konusunda bir modül hazırladılar. İyi yürekli, hoşgörülü, güven veren bir çerçevede; görüş alışverişinde bulunmak, başarılı olmak için dinlenmeyi öğrenmek ve doğru nefes alma alışkanlıkları edinmek, derslerimizde işlenen konular arasında.

Kim katılıyor?

Dört 12 OPC şubesinin öğrencileri, Fransızca derslerinde 3 grup olarak katılıyorlar.

Dersleri kim veriyor?

12. sınıf düzeyinin üç Fransızca öğretmeni.

Nerede?

Yüz yüze eğitimde, sınıf ortamında ya da lisenin dış mekanlarında.

Uzaktan eğitimde, Meet video-konferans platformunda.

Ne zaman?

İki dönem boyunca haftada bir Fransızca ders saatinde.

Nasıl?

Özenle düşünülmüş ve öğrencilerimiz için özel olarak tasarlanmış konu ilerleyişi sayesinde, çeşitli ders materyallerini (video, ses kayıtları, afişler, ortak belgeler) kullanarak, iyi yürekli ve gülümseten bir ortam yaratıyoruz. Bu dersler, özellikle uzaktan eğitim sürecinde, sadece teorik bilgilerin aktarımı ile sınırlı kalmayarak, değerli bağları korumamızı da sağlıyor. Bunlardan birkaçı: stres yönetimi, öncelik sırasını belirlemek, duyguları öğrenmek ve kabul etmek, yetişkin yaşamları boyunca öğrencilerimiz için gerekli becerileri kazandırmak.

Eğitimci olarak misyonumuz, öğrencilerimizin her türlü zorlukla baş etmeyi öğrenmelerini sağlamayı ve onlara uygun araçları sunmayı da kapsıyor.

Öğrencilerimiz bu modül ile ilgili izlenimlerini paylaşıyor:

“Bence Fransızca derslerinde haftada bir yaptığımız “İyi Hissetmek” modülü, bizim gibi YKS’ye hazırlanan öğrenciler için büyük bir şans. Son ders yılımızı evde ekran karşısında geçirmek zorunda olduğumuz için, bazen stres dayanılmaz boyutlara ulaşıyor. İyi hissetmek dersleri sayesinde, meditasyon ve nefes gibi tekniklerle stres yönetimini öğreniyoruz. Bu derste öğrendiğim en önemli şey, insanın mutlaka kendisine zaman ayırması ve bazen ara vermeyi bilmesi gerektiği. Üstelik; stres, panik, kaygı gibi duygu durumlarının herkes tarafından hissedildiğini ve normal duygular olduğunu öğrendim. Eminim ki bu derste öğrendiklerimden günlük hayatta ve mesleki hayatımda da faydalanacağım.” (Selen, 12D)

“Bu sene, ilk kez keşfettiğim, İyi Hissetmek dersleri, kendimi ifade etmem ve nefes almam için güzel bir alan açıyor. Yorucu bir haftanın sonunda, öğretmenimiz ve arkadaşlarımızla, sadece konuşmak ve duygularımızı paylaşmak iyi geliyor. Bu zor günlerde, paylaşım ve iletişim kesinlikle çok önemli. Güven dolu bu ortamı yaratan öğretmenlerime teşekkür ederim.” (Serra, 12B)

“Bu dersimiz online olsa bile gerçekten çok iyi. Hafta 30 dk. bile olsa; YKS’yi, dershaneyi unutmak ruh sağlığımıza iyi geliyor. Konuşmak ve paylaşmak, şu anda tam da ihtiyacımız olan şey. Ve bence, bizlerle kendi deneyimlerini paylaşan ve fikirlerini aktaran bir öğretmenimiz olması büyük şans. İyi hissetmek modülü için gerçekten minnettarım; çünkü bana çok iyi geliyor.” (Şimal, 12A)

“Lisede son sınıf öğrencisi olarak, üniversite sınavı yüzünden stres altındayız. Üstelik her geçen gün kötüye giden pandemi nedeniye, daha da kaygılı hissediyoruz. Böyle bir dönemde çalışmak da çok zor. İyi Hissetmek derslerinde, moralimiz hakkında, fikirlerimizi paylaşma şansı buluyoruz. Bu ders sayesinde duygularımızı anlamaya çalışıyoruz. Yaptıklarımızdan bahsediyoruz, bu konuda videolar seyrediyoruz, ruh halimizi anlamak için yeni yöntemler buluyoruz. Yani İyi Hissetmek dersi sayesinde dinlemek için ve beynimizi dinlendirmek için zaman buluyoruz.” (Zeynep, 12C; Nayra, 12C)

“Geçen yıl son sınıf öğrencisiydim. Üniversiteye hazırlık yılının cehennem gibi olduğunu söyleyebilirim. Öğretmenime İyi Hissetmek ve rahatlama dersleri için teşekkür ederim. Sadece nefes almak ve tüm diğer şeyleri unutmak için birkaç dakika ayırmaya ve kendimi zorlamayı öğrendim.” (Mert, 2019 Mezunu)

“Çok yoğun çalışma temposunda zorlandığımız bir yıl olan son sınıfta, bu dersler boş zaman gibi gözükse de, verimli dinlenmenin ve verimli çalışmanın ön koşulu olduğunu zamanla öğrendim. Üstelik, bu dersler, kendimizi sürekli çalışmak zorunda olan makinalar gibi hissettiğimiz dönemde, insan olduğumuzu, bizlere hatırlattı.” (Cem, 2019 Mezunu)