Sesini duyurmak için her zaman sahneye çıkmaya gerek yok.

Zoom: Hazırlıklar ile Sahneye

Her yıl olduğu gibi, Aralık ayından itibaren, Hazırlık Sınıfları haftada bir tiyatro dersi aldı. Fransızca pratik yaparak, sahnede tiyatro alıştırmaları öğrendiler. Her sene Sainte Pulchérie Lisesi'nin onurlandırdığı ülkelerden, metinlerle küçük bir yıl sonu gösterisi hazırlamaları âdettendir. Bu, elbette ki bu yıl mümkün olmadı. Ancak öğrenciler, seslerini duyurmak için yepyeni bir radyo projesine imza attılar! Proje, bu hafta sonu, yalnızca Radio Pulchérie'de yayınlanacak.

İkinci dönemin pedagojik hedefleri

• Kendini ve ötekini tanımayı, güveni ve dinlemeyi geliştirme
  • Sınıfın dışında, farklı bir alanda Fransızca pratiği yapma
  • Sözlü ifadeyi ve dil hakimiyetini geliştirme
  • Tüm sınıfla bir yıl sonu projesi hazırlayarak; dayanışma, işbirliği ve ekip çalışması anlayışını geliştirme

Yapılan projelere örnekler

• Bu yıl onurlandırılan bölge olan Mağrip’e dair Fransızca öğretmenlerinin seçtiği metinler üzerine çalışma
  • Metinleri çevirme çalışması: Kelimeleri ve kullanılan deyimleri en doğru şekilde nasıl çeviririz?
  • Okuma çalışmaları: telaffuz, artikülasyon, diksiyon ve vurgu
  • Üzerine çalışılan metinlerden yola çıkarak, radyo tiyatrosu projesinin hazırlanması

Dersi yapmak için kullanılan araçlar ve teknikler

• Derslerdeki iletişim: Google Meet
  • Metin çalışmaları: Drive Dosyaları
  • Ses kayıtları: Her öğrenci istediği aracı seçmiştir (telefon, bilgisayar, vs.).
  • Ses montajı: Audacity Programı

Her ne kadar öğrenciler, sene sonu gösteri hazırlayamamanın hayal kırıklığını başlarda yaşamış olsalar da, şartlara uyum sağlamak için, dikkat çekici bir disiplinle etkileyici bir yaratıcılık örneği sergilediler. Radyo tiyatrosu projesini, hem dersler sırasında hem de en iyi kaydı elde etmek adına; ders saatleri dışında, büyük bir heyecan ve ciddiyetle benimsediler.

“Radyo Tiyatrosu”na Zoom:

Proje tanımı

• Fransızca öğretmenleri, her sınıf için, metin çalışmasının temelini oluşturan bir şarkı seçtiler:
    HAZ A : L’oriental
    HAZ B : Au café des délices
    HAZ C : Les filles de mon pays
    HAZ D : Algérie
  • Her öğrenci çevirmek üzere bir cümle seçti; ardından çeviriler herkesle sınıfta tartışıldı: anlam olarak en doğru çeviri nasıl yapılır?
  • Öğrenciler tüm metni okuyarak ses kayıtları hazırladılar; ardından telaffuz etmesi zor olan kelimeler, cümlelerin söyleniş şekilleri ve vurgular detaylı şekilde incelendi.
  • Her öğrenci seçtiği cümleyi farklı vurgu ve duygularla okuyarak ses kayıtları hazırladı.
  • İki ders saati boyunca ses montajı oluşturmak için Audacity programı incelendi.
  • Tüm sınıfın hazırladığı bir versiyon, Radio Pulchérie’de yayınlanmak üzere sunuldu.

Projenin hedefleri

• Bir metin üzerine çalışma: araştırma, inceleme, çeviri
  • Onurlandırılan bölgeye dair metinlerin seçimiyle yeni bir kültürü keşfetme
  • Yıl boyunca öğrenilen becerileri (dil hâkimiyeti, sahne çalışmaları vs.) kullanarak sınıfça bir yıl sonu projesi hazırlama
  • Ses programlarını kullanma becerisini geliştirme

Hangi sınıflarda yapıldı

• Hazırlık A
  • Hazırlık B
  • Hazırlık C
  • Hazırlık D

Bu radyo projesiyle öğrenciler, bir yandan Fransızca metinler üzerine derinlemesine çalışıp, ses montajı yapmak için gerekli teknolojik araçların kullanımını öğrenirken; bir yandan da, sanatsal bir ekip çalışması hazırlamayı ve seslerini duyurmak istediklerinde, sınırların var olmadığını keşfettiler.

Bu çalışmalar, 20 Haziran Cumartesi ve 21 Haziran Pazar saat 09:40’tan itibaren, 21:40’a kadar, iki saatte bir, Radio Pulchérie’de yayınlanacak.