Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

Yıllardan beri, Fransızca seçmeli derslerimizde 11. sınıf öğrencilerimizi yurttaşlık angajmanı konusunda düşünmeye sevk ediyoruz. Ders yılının 3. ünitesi basmakalıp düşünceleri ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığını ele alıyor. Her yıl, öğrencilerden, seçtikleri hedef kitleyi cinsiyetçi önyargılar hakkında bilinçlendirecek bir proje hazırlamaları isteniyor.

Konuyla ilgili genel bir bakış açısı edinmeyi sağlayan derslerde, tüm dünyadan çeşitli inisiyatiflerin gösteriminin ardından, ünitenin başında öğrencilerden “gözlüklerini değiştirerek” günlük hayatta cinsiyetçilik içeren ufak ayrıntıları mercek altına almalarını istiyoruz.
Ardından, öğretim yaklaşımımızda her zaman daha somut ve gerçeklerle iç içe olmanın araçlarını aradığımız için öğrencilerimiz BUZZONS CONTRE LE SEXISME (Cinsiyetçiliğe Karşı Buzz) temalı bir video yarışmasına katılıyorlar.

Fransa Milli Eğitim Bakanlığı’nın da destekçileri arasında bulunduğu bu yarışma 25 yaşın altındaki gençlerin bireysel, grup ya da sınıf olarak katılımına açık. Amaç, 2 – 6 dk arasında kısa bir video gerçekleştirerek cinsiyetçi davranışları kınamak. Senaryo ders esnasında sorumlu öğretmenlere danışılarak hayal ediliyor. Çekim ve montaj ise öğrencilerin tamamen otonom olarak gerçekleştirdiği aşamalar.

Bu yıl, jürinin dikkatini çeken video 11B sınıfından İris, Buse ve Defne’nin gerçekleştirdiği çalışma oldu. ”Turquie à la bonne franquette” (Teklifsizce Türkiye) isimli röportajlarını Youtube’da izleyebilirsiniz: buraya tıklayın

İşte öğrencilerin hazırlık aşamasında yazdıkları sunuş yazısı:
“Bu video ile niyetimiz dil bariyerlerini ve önyargıları aşarak başka ülkelere Batı ve Doğu kültürleri arasında köprü olan Türkiye’nin gerçek yüzünü göstermek.”

Bu yıl ödül töreni istisnai olarak sağlık krizi nedeniyle çevrim içi gerçekleştirildi. Böylece ilk kez jüri tarafından videosu seçilen öğrencilerimiz törene katılma imkanı buldular. Törenin videosuna buradan erişebilirsiniz: buraya tıklayın 

Jürinin ”Turquie à la bonne franquette” (Teklifsizce Türkiye) röportajı hakkında görüşünü tam olarak 1’23”33”’ noktasında dinleyebilirsiniz.

İris, Defne ve Buse’ye duyarlılık ve inceliklerini yansıttıkları filmleri için tekrar bravo!

İşte geçtiğimiz yıllarda yarışmayı düzenleyenler tarafından seçilen videolar:

Kafamızdaki Tuğlalar (2019), buraya tıklayın
Öğrenciler, empati yaparak duyguların ve davranışların cinsiyeti olduğunu düşünenleri kınamak istediler. Sokakta yürüyen bir kadın etrafında insanlar görür. Bu kişiler kendi cinsiyetlerinin alışıldık eylemlerini yapmamaktadır.

Aslana Karşı Kuzu (2018), buraya tıklayın
Buradaki temel fikir gerçek ailesiyle filmde oynayan genç kızın sorduğu bir soruya dayanıyor: “Madame, babam kardeşime “aslanım”, bana da “kuzum” diye seslenirse cinsiyetçi olur mu?” sorusundan geliyor. Bu naif soru hemen senaryonun çıkış noktasını oluşturdu. Bir Türk ailesinin, üstelik öğrencinin gerçek ailesinin günlük hayatının içine girilmesi, özellikle beğeni topladı.

Toplumsal Cinsiyet Hakkında Basmakalıp Düşünceler (2018), buraya tıklayın
Burada, izleyicide, empati yaratarak, toplumsal cinsiyete dair basmakalıp düşünceleri kınamak söz konusuydu. Gerçekten gurur duyacakları ve tamamlanmış olduğunu gerçekten hissedebilecekleri bir ürün yaratmak için öğrencilerin zamanı yeterli değildi. Senaryo çok orijinal değil; ancak günlük hayata dair tüm bu ayrıntılarda kendilerinden bir parça bulan arkadaşlarının beğenisi topladılar. Jüri de onların taze ve spontane yaklaşımını beğendi.

Turquie à la bonne franquette (Teklifsizce Türkiye)

X