Türkiye’deki Frankofon Okullar Edebiyat Ödülü: Çok Yakında!

Türkiye’de Fransa Büyükelçiliği ve Fransız Kültür Merkezi öncülüğünde ortaya konulan bu yeni ödül, Fransızca seviyemizi artırmak için bir fırsat olmasının yanı sıra sürekli sözlüğe bakma gereksinimi duymaksızın Fransızca okumaktan zevk alma ve okunanlar üzerine önce kendi içimizde ve sonrasında ulusal ölçekte tartışmalar gerçekleştirmek için de bir şanstır.

Sainte Pulchérie Lisesi’nde 10. sınıflardan dokuz öğrenci ekim ayı boyunca burada yer alan ulusal seçkiden beş kitap okudular.

Medyatek çalışanları ile düzenlenen üç toplantı, öğrencilerin okumuş oldukları kitaplarla ilgili kendi fikirlerini dile getirmelerine fırsat verdi. Komite öğrencilerinin duygu ve hislerinin birbirlerinden çok farklı hatta birbirine tamamen zıt olması ilginç tartışmalara yol açtı!

18 Ocak 2017 tarihinde online olarak yapılan ulusal oylama Türkiye’deki öğrencilerin büyük çoğunluğunun en beğenisini kazanan kitabın belirlenmesini sağladı. İlki Benoît Broyard’ın Si tu savais (Oskar yayınları, 2012) adlı eseri, diğeri de Marie-Sabine Roger’in Le terrible effaceur (Thierry Magnier Yayınları, 2015) adlı eseriydi.

İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde 17 Mart 2017’de gerçekleştirilecek olan Edebiyat Ödülleri’nin son etabında okulumuzu temsil edecek öğrenciler, Si tu savais için 10D sınıfından Mert ve Le terrible effaceur için 10 B’den Alptuğ.
Komitedeki diğer öğrenciler ve okulumuzdan diğer kitapseverler jüri üyesi ve izleyici olarak bu güzel buluşmaya katılacaklar.

Türkiye’deki dokuz Frankofon eğitim kurumunu temsilen 18 öğrenci arasındaki fikir alış verişi ve paylaşımlarla geçecek sabahın ardından, öğleden sonra yapılacak olan münazaranın neticesinde izleyeciler, öğrencilerin sevdikleri kitabı savunma kalitelerini göz önünde bulundurarak aralarından iki kişiyi seçecekler. Bu kişiler Fransa’ya on günlük bir gezi kazanacaklar.

Ödül ise en iyi savunulan kitaba verilecek ve seçilen eser, Hacettepe Üniversite ile yapılan işbirliği sayesinde Türkçe’ye çevirilecek.

Herkese iyi şanslar diliyoruz. En iyi kitap kazansın!