Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

Pera Müzesi’nde sanatla ve tarihle buluştuk

Bu haftaki eğitsel ders etkinliğimizde 20. yüzyılın ünlü ressamlarından Marc Chagall’in ’Chagall: Yaşam ve Aşk’ adlı sergisini ziyaret ettik.

20. yüzyılın öncü sanatçılarından Marc Chagall, Pera Müzesi’nde Türkiye’deki sanatseverlerle ilk defa buluşuyor.

1887’de Rusya’da doğan ve 1985 yılında Saint-Paul-de-Vence’da hayata gözlerini kapayan Chagall’a ait 160 yapıt, Kudüs İsrail Müzesi’nin zengin koleksiyonundan biraraya getirilen baskı, desen ve resimlerden meydana geliyor.

Sergi, Chagall’ın çokyönlü kimliğini ve renkli hayal dünyasını vurgulayan bir seçkiyi sunuyor. Sanatçının yaşamını ve ilk eşi Bella ile aşklarını konu alan özyaşam öyküsel desenlerinin yanı sıra, Kutsal Kitap illüstrasyonları, La Fontaine Masalları ve Gogol’ün Ölü Canlar’ ı gibi edebi yapıt resimlemeleri de sergide bir araya geliyor. Yapıtlar arasında Chagall’ın imzasıyla bütünleşmiş Rus folkloru, Yahudi gelenekleri ve sevgililer temaları dikkat çekiyor. “Beni sadece sevgi ilgilendirir ve sadece sevdiğim şeylerle ilişki halindeyim’’ diyen 20. yüzyılın ünlü ressamlarından Marc Chagall, yenilikçi okulların ve akımların hiçbirine bağlı olmadan, içinde yaşadığı dönemin ve her dönemin havasını soluyarak öncü yapıtlar üretebilen, iyimserliğini ve yaşama sevincini koruyan ve bunu yapıtlarına yansıtan bir sanatçı .

Müzenin 2.katında “Düşlerin kenti: İstanbul”sergisi yer alıyor.Oryantalist resim koleksiyonundan seçilmiş yapıtlar, 17.yüzyıldan 20.yüzyıl başlarına uzanan bir zaman dilimi içinde, çoğunlukla batılı sanatçıların Osmanlı dünyasına akışını gözler önüne seren önemli görsel belgeler…Ev ve özel mekanlardaki yaşantı, kentsel alanlar ve Istanbul’un genel görsel görünümlerine yer verilen bu eserlerle İstanbul’un tarihi yapısı bir kez daha keşfediliyor.

Girişte ve 1.katta yer alan “Anadolu ağırlık ve ölçü koleksiyonu” ile “Kütahya çini ve seramikleri “ sergilerinde yer alan eserler de büyük bir ilgi ile izleniyor. Bugün sekiz binden fazla objeden oluşan bu koleksiyon, tarih öncesi çağlardan günümüze Anadolu’da kullanılagelmiş başlıca tartı ve ölçü aygıtlarını, arazi ölçümünden her türlü alışverişe, mimarlıktan kuyumculuğa, denizcilikten eczacılığa kadar çok çeşitli alanlardan her türlü ağırlık, uzunluk, hacim ölçüsünü bünyesinde barındıran ve bununla, gerek dönemler ve yöreler arası sistem ilişkilerinin, gerekse dönüşümlerin ve sürekliliklerin izlenmesine olanak veren, çok değerli bir bilimsel kaynak niteliği taşımaktadır.

Bir “saray sanatı” olarak nitelendirilebilecek İznik çiniciliğiyle, bir “halk sanatı” sayılan Çanakkale çiniciliği arasında bir çizgide, bir “kent sanatı” olarak gelişen Kütahya çiniciliği, gerek mimari dekorasyon malzemesi, gerekse gündelik kullanım eşyası üretiminde çok zengin bir ürün yelpazesine ulaşmış ve yaygınlığıyla olduğu kadar sürekliliğiyle de Osmanlı sanatı mozayiğini oluşturan en önemli parçalarından biri . Bu sergilemede biraraya getirilen yapıtlar, hem koleksiyonun yapısı, hem de Kütahya çiniciliği konusunda genel bir fikir vermek amacıyla hazırlanmış, sınırlı bir seçkinin parçaları..

daha fazla+
X