Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

Dünyada ve Türkiye’de Sanayileşme Öğrenci Sergisi

Disiplinlerarası Bir Çalışma ve Sayın Cem Seymen ile Söyleşi

11. sınıflar bu yıl Dil ve Anlatım, Coğrafya ve Tarih derslerinde disiplinler arası bir çalışma gerçekleştirdiler ve bir sergi hazırladılar. Temaları "Dünyada ve Türkiye’de Sanayileşme" idi.

11. sınıflarda gerçekleştirilen disiplinler arası çalışma ile öğrencilerimiz farklı disiplinlerin aynı konuya farklı açılardan nasıl bakabileceklerini gösterdi. Örneğin Tarih derslerinde Dünya’da ve Türkiye’de Sanayileşme konusuna zaman ve mekan boyutunda yaklaşırken, Dil ve Anlatım dersinde konunun insana, topluma, sanata yansımasını değerlendirdiler.

Dil ve Anlatım dersleri̇nde Aziz Nesin’in Medeniyetin Yedek Parçası öyküsü çıkış noktalarıydı. Bu süreçte doğa, sesler, gölgeler, güç ve gücün halkta bıraktığı etki, ezilmişlik ve sömürünün sese, söze, resme, gölgelere dönüşmesini yorumladılar.

Nuri İyem’in gözlere yüklediği anlamı; Neşet Günal’ın normalden büyük el ve ayak figürlerini incelerken sanayileşme sürecinin insan ruhuna ve emeğe dikkat çekişini, ülkemizde yaşanan eksikliklerin dile getiriliş biçimlerini, yokluğu, yalnızlaştırılmayı, fakirleşmeyi̇, mektup, dilekçe, gazete yazıları, öykü, roman, slogan, duvar yazıları gibi edebiyatın her alanında örnekleri inceleyip bu başlıklarda yeni ürünler oluşturdular. Oluşturdukları metinleri, sanayileşme sürecinin ve doğanın katledilişini hazırladıkları sergide oluşturdukları köşelerle emeği, emekçiyi, eşitsizliklerle mücadeleyi selamladılar.

Tarih derslerinde sanayi devriminin ortaya çıkışı ile değişen dünyayı, devrimin yakın ve uzak sonuçlarını ele alırken, çıkış noktaları ve mekanları Koç Müzesi oldu. Müzede kendi sergi hazırlıkları için “nasıl bir çalışma yaparız?” sorusuyla incelemeler yaptılar ve müzeyi mekan seçerek hepsi ilgi duydukları konulara yöneldiler.

Tarih derslerindeki çalışmalarından sonra, coğrafya derslerinde temel soruları Teknoloji bizi nasıl etkilemekte? Sürecin gerisinde mi ilerisinde miyiz? oldu. Cevabı medyada aradılar. Konuyla ilgili bireysel çabalarıyla tanınan Sayın Cem Seymen’in uyarıları, geleceğe dair yorumları ilgilerini çekti. Cem Seymen’i kürsüde dinleme şansı bulup kendisine Dünyada ve Türkiye’de Sanayileşme teması doğrultusunda sorular sorarak konu hakkında derinlemesine bilgilendiler. Programa dinleyici olarak katılan 10. sınıflara da disiplinler arası çalışmaları ile örnek oldular.

daha fazla+
X