Webinar: Toplumda Zor Durumdaki Kadınlara Dijital Yardım ve Destek

Lisemiz, 9 yıldır, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, toplumsal farkındalık ve çözüm odaklı paylaşımlar amacıyla konferanslar düzenliyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği ana teması kapsamında, bu sene, ‘’Toplumda Zor Durumdaki Kadına Dijital Yardım ve Destek’’ konulu panelimizi, mevcut koşullardan dolayı çevrimiçi olarak gerçekleştirdik.

Temamız çerçevesinde, kadınların erişebileceği destekleri ayrıntılı ve somut bir dille anlatan Handan Uslu ile teknoloji ve hukuk işbirliği bağlamında hayata geçirilen çözümlerden bahseden Av. Gül Erdoğmuş; bu alanda gerçekleştirdikleri çalışmalarını, öğrenci ve öğretmenlerimizle paylaştılar. Bu proje üzerinde çalışan 10. sınıf öğrencilerimizin sorularını yanıtladılar.

2015 yılında hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” isimli sivil toplum örgütünde gönüllü avukat olarak çalışan Av. Gül Erdoğmuş, kadına şiddet konusunda, “tehdit” kadar basitçe gerçekleştirilebilecek bir sözlü tacizin bile, devlet görevlileri tarafından ciddiye alınmasının, istemediğimiz sonuçlar doğuracak eylemlerin önüne geçilmesi için kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. Ayrıca, panelistimiz, şiddetin ayrımı yapılmaması gerektiğini ve şiddetin artabilen bir eylem biçimi olduğunu ekledi. Son olarak, Av. Gül Erdoğmuş, İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir mobil uygulama olan KADES’ten bahsetti. KADES uygulaması aracılığıyla ihbarda bulunulduğunda, görevli memurların taleplere çok hızlı yanıtladığından, üniversite öğrencisi Ebru Batur’un da değindiği konular arasındaydı.

Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde öğrenci olan Ebru Batur, 2017 yılından beri, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu”nda çeşitli görevlerde bulundu. Aynı zamanda, Ebru Batur, Üniversite Kadın Meclisleri’nin sözcülüğünü yapıyor. Kendisi,  “Asla yalnız yürümeyeceksin”  sloganıyla seslerini duyurmak için yükselttiklerini, yardım kuruluşu olmadıklarını, şiddete maruz kalan kadınlara destek vermek için çalışmalar yaptıklarını aktardı. Ayrıca, Ebru Batur, şiddet gören kadınlar için kalabilecekleri yer ve iş imkânı sunmak için çalıştıklarından bahsetti. Özellikle, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında, yürüyüş yapan kadınların “kadın başlarına” özgürce yürüyüş yapabilmelerinin, erkeklerin destek vermek amacıyla yanlarında bulunmalarının aslında doğru olmadığını; konunun zaten kadının kendini toplum içinde güvende hissetmesi olduğunu, son olarak bizlerle paylaştı, Ebru Batur.

Üçüncü davetlimiz, Handan Uslu, 2012 yılında Makine Mühendisliği ve Ekonomi bölümlerinden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında, okuduğu üniversitede, 2010 yılından bu yana aktif olan KUGlobalAid’i kurdu. Program, öğrencilerin; sürdürülebilirlik, ekonomik kalkınma, kadınların güçlendirilmesi gibi alanlarda tecrübe kazanmasını sağladı. Amerikan Türk Derneği Washington DC tarafından, Handan Uslu, Genç Başaran ödülüne layık görüldü. Amerika ve İrlanda gibi çeşitli ülkelerdeki teknoloji kuruluşlarında görev aldıktan sonra, 2018 yılında, Türkiye’de ilk Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’nu kurdu. Tecrübeleri dahilinde, Google’da, yeni bir arama modülü geliştirerek, dünyanın 46 ülkesinden, Türk kadınlarının imdat çağrılarına kulak verecek bir istatistik veri tabanının ilk mimarı oldu.

Platform;

• hak farkındalığının geliştirilmesi,
  • kadına şiddet verilerinin anlaşılabilir ve ulaşılabilir olması,
  • şiddet gören kadınların mevcut destek sistemlerine ulaşmalarının sağlanması

konusunda faaliyet gösteriyor.

Handan Uslu, ayrıca, internet arama motorlarında, kadına şiddet konusunun daha fazla anahtar kelimeyle eşleştirilmesinin, destek arayan kadınların aradıkları bilgilere ulaşmasında, çok önemli bir unsur olduğunu bizlere aktardı.

Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin katıldıkları bu verimli, zengin etkinliği gerçekleştirmemize destek verdikleri için konuşmacılarımıza bir kez daha teşekkür ederiz. İlerleyen ve mümkünse en kısa zamanda; şiddet, kadına şiddet, kadın hakları konusunda konuşmak yerine; kadınların başarıları, yaratıcılıkları ve ürettikleri üzerine paylaşımlarda bulunmak en içten temennimiz.