Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

Üsküdar Amerikan Lisesi MUN (TIMUN) Konferansı

Bu yıl 22.si gerçekleştirilen ve Türkiye’deki ilk Model Birleşmiş Milletler Konferansı olan TIMUN Konferansı’na öğrencilerimiz aktif katılım sağladılar. Onların deneyimlerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

“Bu sene Üsküdar Amerikan Lisesi TIMUN’da benim komitem Special Committee idi. Bu komiteye 2.kere katılacak olmak heyecanı ile kampüse ilk adımlarımı atmıştım. Bu komite diğerlerinden farklıydı. Onu özel kılan, başka GA gruplarına doğrudan bağlı olmaması idi. Komitenizde yazılan, tartışılan çözüm önerileri herhangi bir devlet veya özel kuruluşun fikirlerinden uzak ve finansal bağlamda bağımsızdı. Kısacası, her anlamda özgürdük. İlk günde yazılan 20 çözüm önerimiz, bizim müthiş heyecanımızdan olsa gerek, Onay Paneli’ne gönderildi ve bunlardan 12 tanesi de onaylanınca münazaralar ikinci gün başladı. Münazaralarımız çok ilginç ve sürükleyiciydi. Konuşmalar, çözüm önerilerine yapılan düzeltmeler ve içinde bulunduğumuz münazaralar bizden esneklik ve kendi fikirlerimizi sorgulayabilme yeteneği istiyordu. Bizim komitemiz orijinal fikirlere ve yeniliğe her zaman açıktı. Bir komite olarak geçirdiğimiz 3 gün eğlenceli ama aynı zamanda zorlayıcı; ciddi ama aydınlatıcı idi. Neyi nasıl daha iyi yapabilirizi araştıran, sorgulayan bizler yeni önerilerle bir TIMUN’ u daha geride bıraktık. Yeni arkadaşlar, anılar ve fikirler edindiğim bu konferanstan daha iyi bir gelecek ve daha güzel bir dünya umuduyla ayrılıyorum. Önümüzdeki sene TIMUN ’da tekrar görüşmek üzere.”
İdil Kutlu – 10D

“TIMUN benim üçüncü konferansımdı. Diğer deneyimlerimden farklı olarak, bu kez delege olarak değil; Danışmanlık Paneli’nde uzman olarak görev alacaktım. MUN konusunda daha deneyimli olan öğrencilerin katıldığı bu panel, diğer komitelerden daha zor; ancak daha eğlenceliydi. İlk gün yapılan, konferansın verimli geçmesini dileyen açılış konuşmalarından sonra konferans tüm hızıyla başladı. Uzmanlar olarak, Aşağı Nijer Havzası’nda yaşanılan sorunlara çözüm bulmak için yasa tasarıları hazırladık ve ardından, panelde bu tasarılar tartışıldı. Dört gün süren çalışmalarımızdan sonra aramızda tartıştığımız yasa tasarılarını Güvenlik Konseyi’ne sunduk. Güvenlik Konseyi’nin delegeleri de yasa tasarılarını tartıştıktan sonra çalışmalarımız konsey tarafından da onaylandı. Böylece, dört günün sonunda sıkı çalışmalarımızın sonucunu aldık. TIMUN benim için çok güzel bir deneyim oldu ve seneye de bu konferansın bir parçası olmayı diliyorum.”
Zeynep Aksoy – 10C

daha fazla+
X