Sainte Pulchérie’de Radyo Günleri

RTL’de gazeteci ve eğitmen Marion Fontenille tarafından yürütülen Internet radyosu atölyelerinde 9. sınıf öğrencileri radyoculuk çalışma teknikleriyle ilgili bilgiler edindiler.

İki hafta süren yoğun çalışmalar boyunca, öğrenciler radyo yayınlarının türüne, biçemine, aktörlerine ve ses tekniklerine dair bilgilendiler. Radyo yazım üslubunun özgünlüğünü; herkesin anlayabileceği, net ve bilgilendirici, dikkat çekici ve canlı, yalın ve açık bir anlatım olması gerektiğini öğrendiler.

“Bu Internet radyosu atölyesine katılmayı kabul ettim çünkü bu çalışma öğrenciler için bütünlüklü bir alıştırma olacaktı : Fransızca yazı yazmak, sözlü pratik yapmak ve medyaya dair duyarlılık. Kısaca eğlenceli ve somut bir Fransızca pratiği olanağı.Çok sayıda öğrencinin medya olarak radyoya aşina olduklarını görünce şaşırdım. Öğrenciler arabada ve hatta birçok dilde podcast’lerden radyo dinliyorlar. Dolayısyla radyoculuk araçlarını doğallıkla benimseyerek, kaliteli programlar kaydettiler.
Bu alıştırma, radyonun sadece yazım açısından değil, aynı zamanda ses ve tonlamanın önemi açısından düşünüldüğünde çok ilginç. Ses, gazeteci ve dinleyici arasında yakınlık sağlayan gerekli bir enstrüman. Öğrenciler kendi sesleriyle olan ilişkileri ne denli hassas olsa da bu oyuna katıldılar.”
Marion Fontenille, gazeteci – RTL, Webradio eğitmeni

Öğrenci izlenimlerini okumak ve atölyelerde çekilen fotoğrafları görmek için buraya tıklayın.

Bu formasyon sayesinde, 9. sınıf öğrencileri hem teknik hem de üslup açısından kendilerini geliştirdiler ve ilk radyo programlarını kaydetme imkanı buldular:

daha fazla+