PLFT’22: İşte Edebiyat Ödülleri…

Yazarlar, çevirmenler, çizerler, senaristler ve oyun yazarları ile çeşitli buluşmalarla, kitaplar etrafında heyecan verici paylaşımlarla dolu harika bir yılın sonu bu… Yüz yüze olmasa da, sanal ortamda, güzel enerjisiyle dopdolu bir Frankofon Liseler Edebiyat Ödülü etkinliğinin sonuna geldik!

PLFT’nin son aşamasında, 16 Mayıs 2022’de, hitabet alanında ödüle layık görülen iki konuşmacının seçileceği ve bu ödülün dördüncü yılında, kazanan kitabının başlığının ilan edileceği bir münazara düzenlendi.

Takım ruhu ile birlikte, ciddi çalışmaları ve sorumluluk duygusuyla etkinliğe katkıda bulunan tüm öğrencilerimizi tebrik ederiz!

Ulusal münazara ikincilik ödülünü kazanan öğrencimiz Çağan’ı tebrik ederiz!

Tüm katılımcılar arasında öğrencilerin çoğunluğu tarafından beğenilen çizgi roman Çalınan Hayatlar’ın yazarlarını da ayrıca tebrik ediyoruz!

Zeynep’in Ulusal Münazara hakkındaki izlenimleri:

“Mösyö Dimitri önce tartışmanın ana hatlarından bahsetti. Bu büyüleyici tartışmaya başlamadan önce, konuşmacılar kısaca kendilerini tanıttılar. “Edebiyat ve Ben” konusuna daha kesin bir şekilde yaklaştılar. Ardından “Ces jours qui disparaissent (Kaybolan O Günler)” kitabına olan soruyla tartışmaya başladık. Soru: Kitap kapağı ve hikayenin birbiriyle olan bağlantıları, ilişkileri nelerdir? Herkes ilginç ve farklı cevaplar verdi. Verilen cevap sayesinde yeni bir soru ortaya çıktı ve Lubin’in kişilikleri hakkında tartışmaya başladılar. Fikirler farklı olduğu için konuşmacılar en ikna edici şekilde konuşmaya çalıştılar. “Ces jours qui disparaissent” kitabıyla olan tartışmamızı bitirerek bu yılın diğer finalistine geçtik. “Les vies volées (Çalınmış Hayatlar)” için kapaktan bahsetmek yerine başlığın anlamı üzerine bir tartıştılar. Son olarak da bir alıntıyı yorumlayarak görüş alış verişini tamamladılar. “Kitaplarda kadının yeri nedir?” diye ortak bir soru sordular. Herkesin kendi fikri vardı. Bazıları kadının aşkı ve aileyi temsil ettiğini düşünürken; bazıları, yazarın ataerkil sistemden etkilendiğini, bu yüzden de kadının arka planda olduğunu söyledi. Finalde iki kitap hakkında 1-2 dakika kadar konuştular ve bazı incelemeler yaptılar. Konuşmacıların son cümlelerini dinleyerek oylama aşamasını geçtik. Herkes iki kişiye oy vermek zorundaydı. Ertesi gün kazanan kitabı ve kazanan iki konuşmacıyı açıkladılar. Eleştirilerden de anlaşılacağı üzere seçilen kitap “Les vies volées” oldu. Kazananın açıklamasını heyecanla bekliyorduk. Çağan ikinci en iyi konuşmacı seçildi. Başarısı sayesinde, Fransa’da iki hafta sürecek olan dil eğitimi odaklı bir gezi kazandı. Bu unutulmaz deneyimi yaşadığım için mutluyum, herkese teşekkür ederim. Çağan’ı ​​çalışmaları ve cesareti için tekrar tebrik ederim.’’

Zeynep, 10E

Ali, ödüllü kitap ve hitabet yarışması için geçen oylama süreci hakkında izlenimlerini aktarıyor:

“Bu sefer de oylamalar hakkında konuşmak istiyorum: Sainte Pulchérie’de ve ulusal münazarada yapılan oylamalar. PLFT’nin neredeyse sonuna geldiğimiz için, kazanan kitabı seçmemiz için onları oylamamız gerekiyordu. Ayrıca kazanan iki konuşmacı öğrencinin belirlenmesi de gerekiyordu. İlk olarak Sainte Pulchérie’de kazanan kitabı seçmek için, PLFT ekibi olarak, 13 Mayıs 2022 Cuma günü hepimiz oy verdik. Diğer kitaplardan daha fazla oy alan iki kitap arasında seçim yaptık. Bu kitaplar, “Vies Volées” ve “Ces Jours Qui Disparaissent” adlı çizgi romanlardı. Sonuç bana göre çok şaşırtıcıydı, kullanılan 10 oy arasında “Vies Volées” kitabı 8 oy alarak Sainte Pulchérie’nin 4 kitap arasında kazanan kitabı oldu. Sonuca göre ekipçe bu kitabı çok sevdik. İkinci olarak, 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü yapılan ulusal oylamaya bakarsak, lisemizde gurur duyacağımız bir sonuç ortaya çıktığını görebiliriz. Yine o gün, tüm liseler, finale kalan 2 kitaptan bir tanesini ve ulusal münazara sonunda 2 konuşmacı öğrenciyi seçtiler. Oylama sonucunu, Institut Français’ye gönderdiler. Kazanacak bu 2 öğrenci için konuşmacımız Çağan’a oy veremiyorduk. Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin’in 17 Mayıs’ta aktardığı sonuç muhteşemdi: 10. sınıf öğrencimiz Çağan, 10 konuşmacı arasından ikinci oldu. “Vies Volées” kitabı ise tüm kitaplar arasından birinci oldu. Birinci olan öğrenci ise Saint Joseph Lisesi’nden Nehir idi. “Vies Volées”nin senaristini ve illüstratörünü, ayrıca Çağan’ı tebrik ediyorum. Son olarak, oy kullanma hakkının gerçek bir demokraside olduğu gibi önemli olduğunu her seferinde bize hatırlatan okulumuz Sainte Pulchérie’ye, Institut Français’ye ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu’na teşekkür etmek istiyorum.”

Ali, 10C

Medyateğimizin blogunda PLFT 2022 ile ilgili diğer makaleleri okuyabilirsiniz:

Selim Yarışmaya Katılan 4 Kitabı Tanıtıyor

Selim ve Zeynep’in Kaleminden 4 Kitap Müzesi