Öğrencilerimiz Felsefe Derslerinde Düşünmeye Ve Yaratmaya Devam Ediyorlar

Macaristan’daki THE VARGA KATALIN GIMNÁZIUM Okulu öğrencilerinin çıkardığı, Macarca ve İngilizce yayınlanan Folyosó; öğrencilerin entelektüel ve yaratıcı riskler alabilecekleri, zamanla gelişecek fikirlerini test edecekleri ve okuma-yazmaya dalmanın keyfini çıkarabilecekleri bir dergi. Bu dergide yayınlanan her yazı, sıradışı ve özgün nitelikli.

Folyosó Dergisi Bahar 2021 sayısının konusu ise “The Wall” (Duvar) ve “The Speech” (Konuşma).

Duvar nedir, ne anlama gelir, hangi işlevleri yerine getirir ve hayatımızı nasıl etkiler? Macaristan’daki Varga Katalin ve Sainte Pulchérie Lisesi öğrencileri uluslararası ortak felsefe çalışmalarında bu konuları farklı şekillerde ele aldılar ve yaratıcılıklarını sergilediler.

Öğrencilerimiz Başak (11. sınıf), Zeynep (10. sınıf), Selin (11. sınıf), Naz (11.sınıf) ve Roza (10. sınıf) “The Wall” kategorisinde yazılarını yayınlatmaya hak kazandılar. Bu sayı, yine her iki lise öğrencilerinin katkıda bulunduğu “The Speech” (Konuşma) kategorisini de içeriyor. Bu kategoriye, ses kayıtları da eşlik ediyor. Yazarların; okuma, kendini dönüştürme, gezegenler arası kolonizasyon, sosyal medya, köpekbalıkları, çevre ve aşk hakkında söylediklerini okuyabileceğiniz gibi, duyabilirsiniz de. Bu kategoride yazıları yayınlanan ve sesli kayıt oluşturan öğrencilerimiz ise Buse (11. sınıf) ve Derin (10.sınıf) oldular.

10. ve 11. sınıflar adına Başak ile Derin duygu ve düşüncelerini paylaştılar:

“Öncelikle hayallerimden biri, yazıları takdir edilen ve yaptığı işten keyif alan bir yazar olmak olduğundan; bana böyle bir fırsat verildiği için çok teşekkür ederim. Ana dilim dışında bir dilde, yani İngilizce yazarken de, konfor alanımdan çıkıp kendimi zorlamış oldum ve bu kendime duyduğum güveni pekiştirdi. Bize verilen konular kesinlikle çok geniş kapsamlıydı ve yazanın yaratıcılığına bırakılmıştı ki, bu harika bir şey. Yazarken kendimi yeterli şekilde ifade ettiğimi düşünüyorum ve yayınlanmak için kabul edildiğini öğrendiğimde çok mutlu oldum. Macaristan’da yayınlanan Folyosó dergisine, yazımı yayınlamaya değer gördükleri için okuluma ve Nimet Hocam’a, bize bu şansı sundukları için teşekkürler. Umarım okuyanlar da yazıdan keyif almıştır :)” (Başak)

“Duygu ve düşüncelerimi, Folyosó dergisi aracılığıyla, uluslararası okurlarla paylaşmak kendimi daha özgür hissettirdi.” (Derin)

“Daha önce bir dergiye herhangi bir konuda yazı yazmamıştım, duygularımı ve öfkemi bu kadar net bir şekilde hiç kimseye yansıtmamıştım. Bu yazıyı yazmak yazarları anlamamı sağladı. Onların dünyaya olan öfkelerini nasıl sakinlikle yazabileceklerini anladım. Her zaman başkalarının felsefi düşüncelerini ve yazılarını okumayı sevsem de, yazmak etrafında duvarların olduğu bir ülkede, özgür hissetmemi sağladı bu etkinlik.” (Naz)

Öğrencilerimizin yazılarına buradan ulaşıp okuyup, dinleyebilirsiniz.