11. Sınıflardan 45 fen öğrencisi 8-12 Mayıs tarihleri arasında Grenoble’a gittiler. Turuncu sınıf gezisini öğrenciler kendileri planlamaktadırlar. Bu gezi öğrencilerin Frankofon bir ortamda sorumluluk alabilen bağımsız bireyler olma yönlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu gezide öğrencilerimiz Frankofon öğretmenler ve araştırmacıların önderliğinde iki gün boyunca atölyelere katılmaktadırlar.
Turuncu Sınıf Grenoble’da
“Otoyönetim gezisi” nedir?
Gezi konseptinin ve programının geziye katılan öğrenciler tarafından belirlenmesidir. Bu yıl, 8 ile 12 Mayıs tarihleri arasında öğrencilerimiz Fransa’nın Grenoble şehrine gittiler.
Öğrenciler nasıl organize oldular?
İki öğrenci üç ay süresince proje şefi oldu. Gezide yapılacak aktivitelerin ele alındığı öğrenci komiteleri oluşturdular ve düzenlenen toplantıların yönetimini üstlendiler. Araştırma ve karar alma faslının ardından yapılan seçimle gezinin programı belirlendi. Bütçenin yanı sıra paydaşlarla iletişim ve aktivitelerin lojistiği gibi konular da öğrencilerin sorumluluğundaydı.
Bu yılki proje şefleri, 11C Sınıfından Deniz ve Melisa ve 11D sınıfndan ise Burcu ve Batuhan’dı.
Öğrenciler tarafından seçilen etkinlikler:
- Kültürel aktiviteleri: Melisa ve Deniz ile Grenoble Sanat Müzesi’ne ziyaret, Alara ile Doğal Tarih Müzesi’ne ziyaret ve rehberimiz Özgü ile katedral’in gezilmesi.
- Spor aktiviteleri: Ali ile doğa yürüyüşü, Serra ve Arzu ile macera parkı ve Berke ile rafting.
- Fransız gastronomi aktivitesi: Melisa ve Batıhan ile La Bastille panoramik restoranının veya Gökberk ile Chez Marius restorantının keşfi.
- Akşam etkinlikleri: Alara ve Antonio ile akşam oyunu, Emir ve Barkın ile sinema gecesi, Ece ve Öykü ile bowling veya Alara ve Serra ile Escape adlı mekanda evden kaçış oyunu.
- Grenoble şehir gezisi: Ayrıca düzenlenen Grenoble şehir gezisi sayesinde öğrencilerimiz burada yaşayan insanlarla tanışma ve fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladılar.
Bilimsel araştırmaların merkezinde geçirilen iki gün
Öğrencilerimiz, Avrupa’da mikro ve nanoteknolojilere adanmış ilk kampüs olan MINATEC ve nano@school projesinin yanı sıra CIME Nanotech ile işbirliği içerisinde çeşitli atölyelere (…) katıldılar. Ardından da ikinci gün synchrotron@school programı çerçevesinde ışık dalgaları temasında ESRF’ye gittiler.
Bu iki gün, öğrencilerin fen bilimlerinde bilgilerini derinleştirmelerine, araştırmacı kimliğine bürünüp bir sorunu yöntem çerçevesinde çözmelerine yardımcı olurken aynı zamanda iki dolu gün boyunca Avrupa’nın büyük laboratuvarlarında bilim insanlarıyla çalışma ve araştırmacı kimliğine dair daha kesin bir bakış açısını edinmelerine yaradı.