Hazırlık Sınıfında Konuşulan Şarkılar

Her yıl olduğu gibi Aralık ayının başından itibaren hazırlık sınıflarında haftada bir kez tiyatro dersleri verilmektedir. Tiyatro çalışmalarıyla; ses, nefes, tonlama, telaffuz ve diksiyon üzerinde çalışırken Fransızcalarını geliştirdiler. Ağırlıklı olarak uzaktan geçen eğitim-öğretim yılı sonu için, Türk asıllı Frankofon şarkıcıların şarkılarından oluşan bir radyo tiyatrosu projesi hazırladılar.

Eğitim hedefleri:

• öz-farkındalık ve başkalarının farkındalığı,
  • güven ve dinlemeyi geliştirmek için eğlenceli aktiviteler etrafında Fransızca pratik
  • sözlü ifade ve dil yeterliliğini geliştirmek
  • Tüm sınıfla bir yıl sonu projesi hazırlayarak işbirliği ve ekip çalışması duygusu geliştirmek

Yürütülen projeler:

• nefes, ses ve duygular etrafında tiyatro egzersizleri
  • Fransızca öğretmenleri tarafından seçilen Türk asıllı Frankofon şarkıcıların şarkılarının metinlerinin incelenmesi
  • metin çeviri çalışması: kelimeler, kullanılan ifadeler… vb. en doğru şekilde nasıl çevrilir?
  • metin okuma çalışması: telaffuz, diksiyon ve tonlama
  • çalışılan metinlere dayalı bir radyo tiyatrosu projesinin hazırlanması

Proje hakkında

Aralık-Şubat ayları arasında, öğrenciler, Fransızca pratik yaparken çeşitli tiyatro egzersizlerinı uzaktan yaptılar. Şubat ayında, Fransızca öğretmenleri, metin çalışmaları için temel olarak kullanılan her sınıf için bir şarkı seçtiler:

HAZ A: İstanbul Kızları – Dario Moreno

HAZ B: Akdeniz – Ajda Pekkan

HAZ C: İstanbul – Dario Moreno

HAZ D: Zamanı gelecek – Barış Manço

Her öğrenci çevireceği cümleyi seçti, sonra hep birlikte çeviriler üzerinde tartışıldı: anlam bakımından en doğru olan hangisidir?

Öğrenciler; tüm metni, telaffuzu zor olan kelimeleri, cümlelerin anlamını, bağlantıları, tonlamaları detaylı olarak kaydettiler. Her öğrenci farklı tonlamalar ve duygularla kayıtları denemek için belirli bir cümle seçti. Ses montajı oluşturmak için Audacity yazılımının temellerini öğrenmeye 4 oturum ayrıldı.

14 Haziran Pazartesi ve 27 Haziran Pazar günleri arasında her gün 08:30, 13:00 ve 20:30’da Radio Pulchérie’de dinleyebilirsiniz.