Hatıralarımızın İzinde

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen yazar rezidansında ağırladığımız yazar François Beaune'un ardından Sainte Pulchérie Lisesi yazar Mathieu Larnaudie'yi konuk etmektedir. Yazar, roman çalışmalarının yanı sıra, okulumuzda 10. sınıflarla kolektif bellek teması çerçevesinde yazı atölyeleri düzenlemiştir. Bu çalışmalar ayrıca bir anı filmin ve nostalji gecesinin hayata geçirilmesi fikrini doğurmuştur. "Hatıralarımızın İzinde" adlı bu gece, 3 Nisan 2014 akşamı, konukların ve farklı yıllardan Sainte Pulchérie mezunlarının katılımıyla gerçekleşmiştir.

Mathieu Larnaudie ve okulumuz Fransızca öğretmenleri tarafından yürütülen bu yazı atölyeleri esnasında öğrenciler “betimleme” ve “öyküleme” üzerine çalıştılar. Eski öğrencilerin hatıralarının arayışına dayanan bu eğitim çalışması, öğrencilere “yazma sanatı”nı keşfettirmeyi amaçlamaktaydı.

Yazar, öğrencilerle okullarını, semtlerini canlandırdıkları betimleyici metinleri nasıl daha edebileştirebilecekleri üzerine çalıştı, Sainte Pulchérie’de geçirdikleri okul günlerine damgasını vuran bir olayı anlatacakları öyküleyici metinlere ise nasıl başlamaları gerektiğine, bu metinleri nasıl daha da etkili kılabileceklerine dair yorumlarda bulundu.

10. sınıflar aynı zamanda lisenin mezunlarıyla röportaj yapma ve görüşmelerini filme
çekme fırsatına sahip oldular. Nesilleri bir araya getiren bu özel an, hatıralar etrafında gelişen bir paylaşımın oluşumuna olanak verdi.

Bu yazı çalışmaları öte yandan rahibelerin döneminden günümüze uzanan zaman dilimine ışık tutan bir anı filmin de doğuşuna sebebiyet verdi. Kimi duygusal, kimi eğlenceli bu anılar aracılığıyla okulun hafızasına ulaşıldı. Su yüzüne çıkan anıların ortaya koyduğu duyguları yansıtan bu film, “Hatıralarımızın İzinde”n gitmenin bir sonucudur…

Düzenlenen gecede, Mathieu Larnaudie, Serra Yılmaz, Altan Erkekli ve Nilüfer Batur öğrencilerin yazılarını okudular. Ardından anı filmin gösterimi, konukları Sainte Pulchérie atmosferinin kalbine sürükledi. Ve son olarak, davetlilerimiz okul arşivleri, fotoğraflar ve eski öğrencilerin paylaştıkları eşyalardan oluşan sergiyi keşfettiler.

Geceye özel birkaç da sürpriz vardı: öğrencilerin eski üniformalarıyla zamanda geriye gidiliyor izlenimi verdiği karşılaması, çocukluğumuzun şekerlemeleri ve Sœur Paul’ün öğrencilerle paylaşmaktan zevk duyduğu pastaları bir araya getiren kokteyl… Mezunlar Derneği gecede kayıt bürosu açtı ve Fransa’da yaşamakta olan Sœur Paul’ün yakın tarihte çekilmiş fotoğraflarını getirdi.

Tanıklıklarıyla filmin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan ve sergi için fotoğraf ve belgelerini paylaşma nezaketini gösteren tüm mezunlarımıza teşekkür ederiz.

“Hatıralarımızın İzinde” filminin fragmanı: