"19 senedir yaşadığın bir düzenden başka bir düzene geçmek, bir zorluk; ama katlandığın zorluklar getirilerine değiyorsa, o zorluklar kolay aşılıyor."

Fakülteden Canlı: Mert, Bordeaux Montaigne Üniversitesi Sahne Sanatları Tiyatro Bölümü’nde

2016 mezunumuz Mert Sağol, şu an ne mi okuyor? Cours Florent’da oyunculuk eğitimini tamamlayan Mert, Bordeaux Montaigne Üniversitesi Sahne Sanatları Tiyatro Bölümü’nü bitirip, oyunculuk kariyerinde ilerlemek için gün sayıyor.

Lise döneminde seçim sürecini nasıl geçirdin?

Liseye girmeden önce basketbol oynuyordum. Sanat ve tiyatro, hayatımda hiçbir yer kaplamıyordu. Lisede, birinci sınıfta, arkadaşlarımla daha çok vakit geçirmek için Fransızca tiyatroyu seçtim. İkinci sene çok bağlandığımı hissettim. Diğer tarafta, akademik kariyer benim için çok önemliydi. Galatasaray’ın sınavına ve üniversite sınavlarına da çok ağırlıklı çalıştım. Sonunda, tüm seçenekler istediğim gibi oldu. “Sadece akademik, prestij sebebiyle bir bölüm seçmektense gönlünde yatanı seç”, dedi ailem. Tiyatroyu seçtim. İyi ki de öyle olmuş!

Fransa’da ve Bordeaux’da okumak senin için hep bir seçenek miydi?

Türkiye’de iyi yerler kazanmıştım. Son güne kadar, acaba Türkiye’de mi kalsam dedim; ama tiyatro okumak istiyordum ve onu da yurt dışında okumak istiyordum. Öğretmenlerimle, Arzu hocayla, diyaloglar sonunda karar verdiğim bir şeydi. Benim için güzel oldu, sonrasında hiç pişman olmadım. Sonra, M. Julian da bana bu konuda destek oldu. Bordeaux’yu çok tavsiye etmişti. Büyük bir şehirde kaybolmak istemiyordum, İstanbul bana yorucu geliyordu. Daha küçük; ama sanatsal anlamda imkanlarını sunabilen bir şehir istiyordum.

Cours Florent’da üç senelik formasyonu bitirdin. Bir yandan da üniversiteye devam ediyorsun, peki neden Cours Florent?

Üniversitede, tiyatro derslerinde; yüzde 70 teorik, yüzde 30 pratik görüyorsunuz. Pratik derslerin içinde; kukla, kostüm, dekor, ışık, oyunculuk gibi işin pratiğindeki her şey var. Sadece oyunculuk odaklı değil. Sonrasında, ben oyunculuk istiyordum. Ben de, buna ek olarak, özel okul olan Cours Florent’ın staj programına başvurdum. Okula girebileceğimi çok düşündüğümden değil de, tecrübe kazanmak için staja başlamıştım aslında. Seçmeler çok iyi geçti ve kabul oldum.

Üniversite hayatının ilk yıllarını nasıl karşıladın, kaygıların veya korkuların var mıydı?

Fransa’ya gelmeden, çok fazla kaygılarım vardı. Bir iki ay süren seçim sürecinde özellikle. O kadar fazla bilinmezlik ve o kadar fazla seçenek var ki. O korkutuyor. “Hiçbir zaman yeteri kadar bu dile hakim olamayacağım. Öğrenilmiş bir yabancı dil olarak kalacak. Tiyatroyu hakkıyla yapamayacağım.” gibi dil konusunda çekinceleriniz oluyor mesela. Ama lisenin çok büyük bir farkı var. Konuşma ve kelime dağarcığı açısından çok öne çıkıyor Sainte Pulchérie. Yine de 19 senedir yaşadığın bir düzenden başka bir düzene geçmek, bir zorluk; ama katlandığın zorluklar getirilerine değiyorsa, o zorluklar kolay aşılıyor.

Şu an Sainte Pulchérie’de okuyan öğrencilere nasıl bir mesaj vermek istersin?

Sainte Pulchérie’nin en büyük avantajı, herhangi bir lisede olmayan, çok fazla gelecek ile ilgili seçenek sunması. Son ana kadar tüm kapıları, tüm seçenekleri, açık tutmak önemli. Aynı zamanda, Sainte Pulchérie’de her fikrin değer görüyor ve fikirlerini özgürce ifade edebiliyorsun. Bir de lisede ne kadar aktifsen, ne kadar dolu dolu geçirirsen, o kadar donanımlı oluyorsun. Öğretmenlerle, oradaki personnelle, tüm arkadaşlarınla biriktirdiğin anılar çok özel kalıyor. Hayatında önemli rol oynuyorlar. En maksimumdan faydalanıp, keyif alın!