"Unutmamak gerek: Zor olsa da su yolunu buluyor."

Fakülteden Canlı: Ayşe, Rennes ve Strasbourg Diplômes Universitaires Psikoloji Bölümü’nde

2016 mezunumuz Ayşe Birim, Bordeaux’da Psikoloji lisansını geçen sene bitirdi. Şimdi ise Ayşe, Rennes ve Strasbourg Diplômes Universitaires’de, ergenler üzerine eğitim alıyor.

Şu an aldığın eğitimlerden biraz bahsedebilir misin?

Profesyonellere yönelik, paralı bir diploma programı. Türkiye’de bir karşılığı yok. Eğitim, konferanslar üzerine ilerliyor ve bir sene sürüyor, sonunda da tez yazıyorsunuz. Rennes’de “du bébé à l’adolescence développement normal et pathologique”, Strasbourg’da ise “TDH Troubles de déficit et de l’attention à tous les âges de la vie” üzerine eğitim almaktayım.

Neden bu eğitimi alıyorsun?

Üç sene psikoloji okuduktan sonra, o ünvana sahip olamıyorsunuz. İki senelik master programına girmek zorundasınız. Master’a başvuru süreci uzun ve sancılı. Özellikle çok başvuru yapan var; ama buna karşılık çok az kontenjan var. Ayrıca ciddi bir dosya yapım süreci var. Gönüllü işleriniz, özgeçmişiniz, aldığınız notlar, diploma, motivasyon vs. bir sürü belge o dosyaya ekleniyor. Dosyanızın güçlü olması gerek. İlk sene, master’a kabul alamadım; ama bu normal bir şey. O yüzden bu iki programa katıldım.

Bölüm seçimini ne belirledi?

İnsan ilişkilerinde hep iyiydim. Lisede, Egemen Hoca’yla görüştüm. Yaklaşık 4-5 seans yaptık. “Neye yatkınım ve neye yatkın değilim” gibisinden testler yapıldı… En son psikolojide karar kıldık.

Üniversitede ilk senen nasıl geçti?

Tek başıma değildim, liseden arkadaşlarım da vardı. Kolay oldu alışması. İlk başlarda günlük hayatta konuşmak ve arkadaş edinmek biraz zordu Fransa’da; ama sonra güzel geçti.

Şu an okuyan veya mezun olacak öğrencilere nasıl bir şey söylemek istersin?

Okul, hocalar ve arkadaşlar açısından lise hayatım güzel geçti. Kendilerine katabildikleri kadar, her şeyi katmaya çalışsınlar, ileride bunlar çok fayda sağlayacak. Üniversite seçimlerinde, ne yapmaktan zevk aldıklarını, baz alarak düşünsünler. Bu süreç bende keşfederek ilerledi. Unutmamak gerek: Zor olsa da su yolunu buluyor.