Diana Page ve Joicy Koothur’un Ziyareti

3 Ekim Pazartesi günü, Diana Page ve Joicy Koothur, sergi denetleyicisi Billur Tansel eşliğinde okulumuza geldiler, İngilizce dersine katılarak Lise 2 öğrencileriyle tanıştılar.

“One Minute or less’’ projesi kapsamında

Güney Afrika’lı sanatçı Diana Page ve Hintli Joicy Koothur öğrencilerle bu ilk tanışmaları sırasında, bakış açısı, uzay, fikirler… gibi kavramlardan yola çıkarak perspektif çalışmaları yaptılar.

Öğrencilere, sınıfın içinde ayağa kalkarak, boş alanda kendilerini özgürce konumlandırmalarını önerdiler. Kimi öğrencilerin yere oturduğu gözlenirken, kimileri masaların üzerinde ayakta durmayı tercih etti; bazıları yüzlerini pencerelere doğru çevirdi, bazıları birbirlerine bakacak şekilde durdu, bir kısmı da sadece başka bir iskemlenin üzerine geçerek yine oturmayı tercih etti. Ardından öğrencilere bu yeni konumlarından, yeni bakış açıları oluşturmaları ve aldıkları notları okumaları söylandi. Böylece sınıftaki eşyalara ve etraflarındaki arkadaşlarına başka bir açıdan bakmaları sağlandı. Bazılarına göre yer döşemesi soğuk ’’ama daha kullanışlı’’ydı; bazıları da bu değişik konumun onlara bir özgürlük duygusu ifade ettiğini vurguladılar ’’genellikle masaların üzerinde ayakta durmaya izin yoktur’’, birtakım öğrenciler de renklere, etraflarını çevreleyen yüzlere daha dikkatli bakar oldular. Böylece tüm öğrenciler hayal güçlerini çalıştırmaya yönlendirildiler, bir öğrencinin her sabah okula gelirken geçtiği yolları şiirsel bir anlatımla dile getirmesi de bu uygulamaya örnek bir sonuç oluşturdu.

Sanatçılar daha sonra öğrencilere ikili veya üçlü gruplar oluşturarak bir casus kimliğine bürünmelerini önerdiler.

’’Okula geliyorsunuz, üzerinizde Sainte Pulchérie’nin okul üniforması var, sınıfa giriyorsunuz, herşey çok olağan görünüyor, ancak siz bir öğrenci değil bir casussunuz.Etrafınızı gözlemleyin, sizin çözmeniz gereken olayla ilgili ipuçları ve tanıklar bulmayı deneyin.’’

Böylece bir grup, masaların birinin üzerinde sahibi belli olmayan bir kağıt destesi buldu. Bu kağıtlar neden oradaydı, kim onları oraya bırakmıştı? Başka bir grup ise öğrencilerin ayakkabılarında sıradışı bir durum gözlemledi ve her grup kendi varsayımlarını ortaya koydu.

Bu öyküler birer senaryo başlangıcı oluşturmaya yol açtı. Kısa bir süre sonra öğrenciler, bir dakika veya daha az süreli ilk video denemelerini sınıflarında sanatçılara sunacaklar. Bu ilk çalışmada Diana Page ve Joicy Koothur şu noktalar üzerinde durmaya özen gösterdiler: öğrenci geliştireceği fikrin seçiminde kendini son derece özgür hissetmeli ve başkaları tarafından eleştirilmekten çekinmemelidir. Videoların teknik özelliklerinden çok işledikleri konular önemlidir bunun için de öğrenci kendisine esin kaynağı oluşturabilecek herhangi bir konuyu seçebilir.

Bu projeyi gerçekleştirmek için sonsuz fikirler bulabilirsiniz…

Konuyla ilgili video sanatı bloğuna ulaşmak için buraya tıklayın. Yaklaşık iki hafta içinde ilk videoları izlemeyi umuyoruz.

daha fazla+