Darüşşafaka MUN Konferansı

Bu sene dördüncüsü düzenlenen DSMUN (Darüşşafaka Model Birleşmiş Milletler) Konferansı 13 ile 16 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. Öğrencilerimiz MUN konferansı deneyimlerini anlatıyor...

1.gün

Bu yılın ilk konferansı olduğu için hepimiz çok heyecanlıydık. Okul çıkışı Akatlar Kültür Merkezi’ne gitmeden önce diğer delegelerle buluştuk ve beraber çok güzel bir yolculuk geçirdik. Konferans salonuna gittiğimizde BM (Birleşmiş Milletler) hakkında tecrübeli ve önemli insanlar tarafından yapılan konuşmaları dinledik. Bu konuşmalar bizim için çok yararlı oldu çünkü gerçek işleyişi hakkında daha çok bilgi almış olduk. Diğer okullardan katılan delegelerle tanıştık, herkes çok cana yakındı. Kendimizi tamamen hazır hissediyorduk.

2. gün

Konferanstaki ikinci günümüzü delegelerin çözüm önerilerini okumakla ve ilk defa konferansa katılmış arkadaşlarımıza yardım etmekle geçirdik. 3 tane konu olmasına karşın bu konular üzerinde bir sürü çözüm önerileriyle karşılaştık. Bütün çözümler çok güzel yazılmıştı ve diğer delegelerin bulduğu çözümler ve dünya sorunlarını çözme istekleri karşısında şaşırmıştık. Onların çözümlerini okurken dünyanın sorunları karşısında hala umudumuzu yitirmememiz gerektiğini fark ettik çünkü barışı, iyiyi ve güzeli sağlamak için can atan bir sürü bizim yaşımızda gençle karşılaşmıştık. Bulunan çözümler hakkında birlikte toplanıp kafa yorduk ve bir sürü arkadaş edindik. En az 16 delege tarafından oy alan çözümler komitede tartışıldı. Belki de bütün konferans içinde en önemli kısım, birbirimizi tanıyıp fikirlerimizi paylaştığımız kısımdı. Kahve molalarında lezzetli atıştırmalıklar yedik, teşekkürler Darüşaffaka! Bu konferansın daha ikinci günden çok başarılı bir konferans olacağını anlamamak imkansızdı.

3. gün

Konferansın 3. günü yoğun geçti. Herkes birbirini tanıdığı için tartışırken daha rahat hissediyordu. Bütün delegeler konuları ve ülkelerinin politikasını tam anladıkları için tartışmalar oldukça gerçekçiydi. Aramızda verimli münazaralar geçti ve bazı delegeler arasında ciddi tartışmalar bile oldu! Malezya delegesi, delegelerden birinin yazdığı çözüm üzerinde değiştirme yapmayı sundu ve son derece yaratıcı fakat acımasızlardı…Sanki aramızda 3.Dünya Savaşı başlamıştı. ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Fransa, BAE gibi önemli ülkeler bu tartışmalarda çok aktiflerdi.

4. gün

Konsferansın son günüydü ve hala tartışacak çok şeyimiz vardı. Bu sene konumuz mültecilerdi. Komitede mülteciler ve ülkelerin bu konu hakkında ne düşündüğü üzerinde tartıştık. Rusya çözümünü sunduğu zaman ABD, Rusya, Çin ve BAE arasındaki tartışmalar daha da alevlendi. Bütün delegeler ne kadar tartışıyor gibi görünse de herkes çok eğleniyordu. Herkes çok kibar ve eğlenceliydi. Bugünün konferansın son günü olması hepimizde buruk bir mutluluğa neden oldu. Öğlen yemeğinden sonra kapanış töreni için tekrar Akatlar Kültür Merkezi’ne gittik. Kapanış töreninde komite başkanları daha önceki MUN deneyimlerini ve anılarını paylaştılar. Bazılarımız çok duygulandı bazılarımız ise sakinliğini korudu. Bir başka MUN konferansında karşılaşma dileğiyle birbirimize hoşça kal deyip oradan ayrıldık.”

Özgü BİLER 11C – Gülen BAYRAKTAR 11D

daha fazla+