17 Mayıs 2023 Töreni

Liseler Arası Makale Yarışması

Her yıl Türk Dili ve Edebiyatı zümresi tarafından düzenlenen edebi makale yarışması Türkçenin önemli yazarlarının ve şairlerinin eserlerine adanıyor.

“Neden yazdıklarımı anlamıyorlar, neden çevrede kimse yok vs belki de anlaşılacak, önemsenecek bir şey yazmadım, yapmadım.

Sadece yazı hayatı denilen çamura bulaştım, o kadar.”

Oğuz Atay

Hayatta olsaydı Kafka gibi, Dostoyevski gibi dünyaya açılmış bir yazar olurdu Oğuz Atay. Ölümünün 45. yıl dönümünde “Kötü bir resim asarım korkusuyla hiç resim asmadım; kötü yaşarım korkusuyla hiç yaşamadım.” sözleriyle onu anımsarken ister istemez bugün, Oğuz Atay’ın içinde yaşadığımız çağın dünyasına karşı takındığı tavrın bir kenara itilmesini, popüler kültürün tüketim malzemesi haline getirilmesini, ironik bir biçimde acıyla gülümseyerek seyrediyoruz.

Oğuz Atay, anlaşılamadığını düşündüğü bir çağdan, çok fazla ‘takip edildiği’ bu çağı görse, ne düşünürdü acaba?  “Türkiye’nin Ruhu, Oğuz Atay”ın eserleri üzerine yapılacak yazma çalışmalarıyla, onun sözünü ettiği “Eylembilim” ruhunu kanıtlayacak, kültürel ve zihinsel donanıma sahip; cilalı imaj çağının ve popüler kültür kodlarının dışında kalan liseli gençler, okulumuzun düzenlediği “Liseler Arası Edebi Makale Yazma Yarışması”nın 12. yılında, okuruna geç kavuşmuş, geç anlaşılmış bir yazara, Oğuz Atay’ın “Ben buradayım sevgili okuyucum, sen nerdesin acaba?” seslenişine, yazdıkları makalelerle  “Buradayız!” dediler.

Jüri üyeleri Sayın Doğan Hızlan, Asuman Büke Kafaoğlu ve Murat Gülsoy’un değerlendirmeleri sonucu, yarışmaya katılan makalelerin dereceleri ve mansiyonları 17 Mayıs, 2023, Çarşamba günü, 13.30-15.30’da okulumuzda yapılan ödül töreni ile açıklandı. Ödül törenimize katılarak birikim ve değerlendirmeleriyle bizlere katkı sunan  Sayın Ekrem Işın, Sayın Asuman Kafaoğlu Büke, Sayın Pınar Rastgeldi ve Sayın Işık Öğütçü’ye çok teşekkür ederiz.