Cinsiyetçiliğe Karşı BuZZ: Festivalin 10. Yılında Öğrencilerimizin Çalışmaları Daha Da Çarpıcı

Yıllardan beri, Fransızca dersleri kapsamında 11. sınıf düzeyinde öğrenciler stereotipler ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılıklar hakkında düşünüyorlar.

Yarışma artık müfredatımızın bir parçası

2018 yılından bu yana katıldığımız Cinsiyetçiliğe Karşı BuZZ isimli video yarışması pedagojik planımızın kaçınılmaz bir unsuruna dönüştü.

Öğretmenler eşliğinde derslerde tasarlanan senaryoların çekimi ve montajı öğrenciler tarafından tamamen otonom olarak gerçekleştiriliyor.

COVID-19 Döneminde yarışma nasıl ilerledi?

2020’de Mart ayında okullar kapanmadan önce videoları izleyip, oyladıktan sonra Fransa’ya göndermiştik.

Ödül töreninin istisnai olarak çevrimiçi gerçekleşmesi iyi bir sürpriz oldu. Böylece, önceki yılların aksine, videoları seçilen öğrenciler törene katılarak jüri üyelerinin yorumlarını dinleme şansına erişti.

2021’de yarışmayı Birinci Dönem sonunda her zamanki gibi duyurduk: öğrenme hedefleri ve hedef kitle konusunda düşünme sürecini, ve sinopsis yazım aşamasını başlattık. Uzaktan eğitimde, öğrencilerin kendi seçtikleri gruplarda farklı şubelerden arkadaşlarıyla çalışmaları mümkün oldu.

Ardından Mart ayı başında yüz yüze eğitime dönmeyeceğimiz anlaşılınca, ekiplere iki seçenek sunduk: Ya olağan kriterlere göre bir video çekeceklerdi, ya da senaryolarını görsel ve işitsel içeriklerle destekleyeceklerdi. Öğrencilerimizin zor şartlarda bu projeyi tamamlamalarıyla gurur duyuyoruz.

Çalışmalar bittiğinde, farklı ekipler, tüm öğrencilere kendi hedeflerini sundu ve stratejilerinin etkisi hakkında öz-değerlendirme yaptılar. Ancak bu sene, önceki senelerden farklı olarak bu sunumlar yarışmanın organizasyon komitesinden Barbara ve Joséfine’in katılımıyla gerçekleşti. Onların iyi yürekli ve öğrenci çalışmalarını değerlendirmede on yıllık tecrübelerine dayanan bakış açısından faydalanmak büyük bir şanstı. Kendilerine sunumdan bir gün önce gönderilen işleri inceledikleri için teşekkür ediyoruz.

Bir yılı aşkın bir süredir uzaktan eğitimi sürdüren öğrenciler için, videoları yarışmaya gönderilmeyen öğrenciler de dahil, belirli bir izleyici için çalışmış olmanın memnuniyeti hissedildi. Hedeflerini dile getirmiş olmaları, cinsiyetçilik konusunun hangi boyutuyla ilgili olursa olsun, okul dışında da seslerini duyurmaları onları memnun etti.

‘’Point de rupture’’ başlıklı video ulusal finale kaldı. Senaryolara da organizasyon ekibinin sitesinde yer verilecek.

9 Haziran’da çevrimiçi Ödül Töreni’ne bağlanacağız.

Ekte Fransızca olarak, bu senenin en çarpıcı öğrenci işlerinin niyet açıklamalarını, bir video ve dört senaryo bulacaksınız.