“Çatırdayan Kemiklerin Sesi” Ve Yankılanan Sözcükler

10. sınıf öğrencileri ve Fransızca M.U.N. Kulübü üyeleri 22 Mart Cuma günü, gençlik edebiyatının en üretken kalemlerinden oyun yazarı ve 2019’da P.L.F.T. ödülünü kazanan Madame Suzanne Lebeau ile tanışma imkanı buldular.

Suzanne Lebeau Le bruit des os qui craquent (Çatırdayan Kemikler) isimli oyunuyla layık görüldüğü 2019 Frankofon Liseliler Edebiyat Ödülü’nü almak üzere İstanbul’daydı.

Başka lise öğrencileriyle buluşmak ve gençlerle maalesef hala gündemde olan vahim ve kasvetli bir sorun, çocuk askerler konusunda bir söyleşiye katılmak için İstanbul’da geçirdiği günleri uzattı.

Nitelikten taviz vermeden herkesle aynı düzeyde konuşabilmek…

Birçok konuya ışık tutan aydın yazar insan sevgisi ve sadeliğiyle bizi etkiledi. Konuşmasında fark ettik ki, gençler hatta ergenler, ne kadar zor ve karmaşık olsa da, onların düşünme tarzına uyum sağlanırsa, toplumsal sorunlar üzerine bilgilenebilir ve tartışabilir.

Suzanne Lebeau Le bruit des os qui craquent (Çatırdayan Kemikler) oyununu yazma sürecini ve dünyada çocuk askerlerin durumuna dair şoke edici bir belgeseli seyrettikten sonra bu konuyla ilgilenmeye başladığını anlattı.

Ancak genç izleyicilere yönelik bir piyes yazana kadar uzun bir süre çalıştığını ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki bu cehennemden kurtulan iki çocukla tanışıp, güven ilişkisi tesis etmeyi gerekli gördüğünü söyledi.

Ayrıca yazar öğrencilere yeni bir sözcük ve kavram öğretti : “résilience” esnek direnç demek ve insanın ciddi bir travmadan sonra iyileşme gücünü ifade ediyor. Suzanne Lebeau’nun kitabının da ilk sayfalarındaki çeşitli alıntılar arasında, bu kavramı derinlemesine incelemiş olan Fransız düşünür Boris Cyrulnik’in sözleri de bulunuyor.

Bu söyleşi 2019 P.L.F.T. ödüllerini kazanan yazar Suzanna Lebeau ve öğrenciler arasında hitabet sanatı kategorisinde birinci olan öğrencimiz İpek’in tanışmasına vesile oldu. Söyleşinin sonunda S. Lebeau, hem ödül verilen oyunu Le bruit des os qui craquent (Çatırdayan Kemikler) kitabını, hem de daha hafif temaları işleyen, medyatekte bulabileceğiniz Contes d’enfants réels (Gerçek Çocuk Masalları) et Gretel ve Hansel eserleri hakkında bir incelemeyi imzaladı.

Lisemiz Madame Suzanne Lebeau’ya nezaketi, bize ayırğı zaman ve etkileyici sözleri için teşekkür eder.