25. Türkiye Felsefe Olimpiyatı

Lise öğrencileri arasında felsefe sevgisini artırmak, okullarda insancıl düşüncenin ve eğitimin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen 25. Ulusal Felsefe Olimpiyatı, 6 Aralık 2020 Pazar günü salgın koşulları nedeniyle çevrimiçi yapıldı.

25. Ulusal Felsefe Olimpiyatı’nda, 12. sınıf öğrencisi Selin (12E) ile 10. sınıf öğrencisi Kayra (10D) okulumuzu temsil ettiler. Selin (12E) Olimpiyat deneyimine ilişkin görüşlerini paylaştı:

“Felsefe ile tanışmam, aslında 10. sınıfta felsefe dersleriyle oldu, 11. sınıfta da yine felsefe tarihi bilgilerimi geliştirme şansı buldum; fakat 12. sınıfta bu dersin müfredatta olmaması beni biraz üzmüştü. Bunun sebebi ise felsefenin aslında, hayatımızda belki de cevabını günlük hayatın koşuşturmasında aramadığımız; ama yaşamı, yaşam yapan küçük veya büyük soruları sorgulamasıydı. Bu yüzden, bu sene, böyle bir ders içeriğinden yoksun kalmanın bende eksiklik yaratacağını düşünüyordum. Bu düşüncemden çıkmak için felsefe öğretmenim Nimet Hoca’nın felsefe olimpiyatlarına katılmamı istemesi gerçekten bir fırsattı. Son sınıf olmamla beraber üniversite koşuşturması içinde bile, bildiğim bilgileri toparlayarak üzerine çalıştığım bu fırsat, beni gerçekten mutlu etti; çünkü kafamdaki birçok fikri sentezleyip kağıda dökme fırsatım oldu. Üç saatlik bir süre verilen felsefe olimpiyatında, kendi bilgilerinizi bir kenara not almanız ve verilen üç alıntıdan birini seçerken stratejik davranmak çok önemli. Belki de felsefeyi ve bununla beraber felsefe olimpiyatlarını sevmemin nedeni de budur. Düşünmeye iten, üç saatte ne kadar yazı yazabilirim ki dediğiniz bir yarışmadan çok; günlük hayatımızdaki olayları – özellikle pandemi döneminde ne kadar karamsar olduğumuzu da göz önünde bulundurursak – varoluşun başlangıcından beri süregelen sorgulamalarla birleştirerek; at gözlüklerimi atmama ve dolayısıyla kendimi geliştirmeme yol açtı. İnsanın üç saatte yazacak bu kadar çok şeyi olduğunu bilmezdim açıkçası! “ Selin (12E)