Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

23 Nisan, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”!

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” çok büyük önem taşımaktadır. Atatürk tarafından “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz.” sözleriyle seslendiği çocuklara armağan edilen bu büyük bayram hepimize kutlu olsun!

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” çok büyük önem taşımaktadır. Atatürk tarafından “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz.” sözleriyle seslendiği çocuklara armağan edilen bu büyük bayram hepimize kutlu olsun!

Ulusal bağımsızlık, bir milletin; herhangi başka bir milletin esirliği, hakimiyeti ya da boyunduruğu altına girmeden kendi geleceğini kendi özgür iradesiyle belirlemesi, vatanında özgür bir şekilde yaşaması ve başka hiçbir güç tarafından kontrol edilmemesidir. Ulusal bağımsızlık, bir milletin özgürlüğüdür, sömürgeciliğe açılan savaştır, karşı duruştur.

23 Nisan 1920 Türk milletinin irade gücünü, bağımsızlık ruhunu gösteren tarihin en önemli dönüm noktalarından birisidir. Bu dönüm noktası, işgal kuvvetlerine boyun eğmiş olan Padişah Vahdettin’e biat edenlerle, iç ve dış düşmanlara başkaldıran kahramanların kazandığı bağımsızlık savaşıdır. Kurtuluştan kuruluşa giden yolda Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla bir milletin kayıtsız şartsız egemenliğinin ilanıdır. Mustafa Kemal Atatürk, milli egemenliğin gücünü ve önemini şöyle ifade eder.

“Bütün cihan bilmelidir ki, artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”

“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.”

Kurtuluş Savaşı’nda  Gazi Mustafa Kemal önderliğinde yaşlı genç, kadın ve erkek hep birlikte verilen bağımsızlık mücadelesini, TBMM’nin açılmasıyla tüm dünyaya ilan ve kabul ettirildiği bu tarihi dönüm noktasını, Mustafa Kemal Atatürk, milli tarihimizin yeni bir başlangıcı olduğunu ve bu başlangıcın en somut kanıtının Türkiye Büyük Millet Meclisi olduğunu ifade eder. Bu sene aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 101. Yıldönümünü kutluyoruz. 

Mustafa Kemal Atatürk, Türk milletinin bu yeni başlangıcın sahibi, kurucusu, mimarı olduğunu söyler:

“23 Nisan, Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve yeni bir dönüm noktasıdır. Bütün bir düşmanlık dünyasına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni meydana getirmek hususunda gösterdiği harikayı ifade eder.” Mustafa Kemal Atatürk

Atatürk, 23 Nisan 1921’de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan’ı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk defa, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

1979 yılında ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınan bu milli bayramda, dünyanın bir çok ülkesinden çocuklar, Türkiye’ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olmayı sürdürüyor.

X