11. Kültür ve Edebiyat Sempozyumunun Ardından

Sainte Pulcherie Fransız Lisesi, 11 yıldır düzenlediği Kültür ve Edebiyat Sempozyumunu, bu yıl 21 ve 22 Mart tarihlerinde gerçekleştirdi. “Dünyaya Açılan Türk Edebiyatı” konusunun işlendiği bu yılki buluşmada Türk Edebiyatı’nın üç önemli ismi Orhan Pamuk, Nedim Gürsel ve Murat Belge konuk edildiler.

Fransa ve Belçika Başkonsoloslarının katıldığı söyleşide, İstanbul’un değişik okullarından Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri, okulumuz öğrenci ve velilerinden oluşan 200’den fazla izleyici hazır bulundu. Fransız Konsolosu Muriel Domenach ve Belçika Konsolosu Mr. Henri Vantieghem’ın katılımlarıyla gerçekleşen etkinlikte Fransız Enstitüsü Müdürü Berenice Gulmann, Galatasaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Jean-Jacques Paul, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen de konuklar arasındaydı.

Sempozyumun açılışını Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk ’’Edebiyat Sevgisi Nasıl Aşılanır?’ konulu bir söyleşisiyle yaptı.

10 yıldır, İstanbul’da, ilk kez okurlarına seslenen Orhan Pamuk, uzun bir aradan sonra okurlarıyla yeniden birlikte olmanın sevinci ve heyecanı içinde olduğunu dile getirdi.
Etkinliğe katılan Sainte Pulcherie Lisesi öğrencilerinin sorularını da yanıtlayan Orhan Pamuk’a, öğrenciler okudukları kitaplarından edindikleri izlenimleri yazdıkları bir defter sundular.

Söyleşi sonrasında düzenlenen kokteylde de katılımcılarla sohbet eden Nobelli yazarımız, tüm konukların sevgi ve beğenisini bir kez daha kazanmış olarak okulumuzdan ayrıldı.

Sempozyumun ikinci gününde Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Belge, Türk edebiyatının dünyada tanınması konusuna, geniş bir bakış açısıyla yaklaşarak dünden bugüne, dünyada tanınma konusunda yürüdüğümüz yolu örneklerle anlattı. Katılımcıların sorularını yanıtladı ve kitaplarını imzaladı.

Daha sonra şu anda edebiyat çalışmalarını Paris’te sürdüren Nedim Gürsel, eserlerini hangi koşullarda, nelerden esinlenerek yazdığını dile getirdi. Romanlarıyla ilgili sorulara yanıt verirken yaşamının eserlerine nasıl yansıdığını örnekledi. Okurlarına kitaplarını imzalayan Nedim Gürsel, Galatasaray Lisesi’ndeki öğrencilik yıllarına ilk kez son kitabında yer verdiğini anlattı.

Sainte Pulchérie Lisesi olarak konuşmacılarımıza, okulumuzun davetini kabul ettikleri ve bize bu onuru yaşattıkları için teşekkür ederiz.

Sempozyumdan alıntılara ekte yer alan dosyadan ulaşabilirsiniz.