Yazılım Alanında İkincilik Ödülü!

TÜBİTAK tarafından düzenlenen 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması, 14 - 17 Mart 2022 tarihleri arasında, düzenlendi. Abidin Zenginler danışmanlığında, yazılım alanında yaptığı projeyle katılan öğrencimiz Kerem, Avrupa Bölgesi Proje Sergisinde ikincilik ödülü almaya hak kazandı.

Proje Ana Alanı: Yazılım

Proje Tematik Alanı: Yapay zekâ

Proje İsmi: Giyilebilir Sensörler ile Yürüyüş Aktivitesi Üzerinden Makine Öğrenmesi Kullanarak Biyometrik Kimliklendirme

Proje Özeti: Hızla dijitalleştiğimiz bu çağda, günlük veya iş hayatımızdaki tüm faaliyetlerimizi, dijital ortam üzerinden yürütmekteyiz. Özellikle son yıllarda bu süreç inanılmaz bir hıza ulaşmıştır. Dijital ortamda gerçekleştirilen faaliyetlerin güvenliğini sağlamak önemli bir problem olarak ortaya çıkmıştır. Yaşanan güvenlik sorunlarından korunmak için, günümüzde var olan kimlik tespiti yöntemlerine ek olarak, biyometrik yürüyüş analizi ile kimliklendirme yöntemi de önemli bir kişisel kimlik tespiti yöntemi olacaktır. Ayrıca, farklı nedenlerle yüz tarama görüntülerinden kimliği tespit edilemeyen kişiler de, kimlik tespiti için, yürüyüş analizi yöntemi kullanılabilecektir.

Biyometrik kimlik tespit yöntemleri, farklı amaçlar ile, günümüzde kullanılmaktadır. İnsanların yürüyüş analizlerinin birbirlerinden farklı olduğu bilinmekte olup bu farklılığın kimliklendirme çalışmalarında kullanılabileceği ve diğer kimliklendirme yöntemlerine göre bazı özel durumlarda avantaj sağlayabileceği tespit edilmiştir. Bu projede, giyilebilir ivme sensöründen her konumda alınan veriler, Naive Bayes sınıflandırma algoritması kullanarak kimliklendirme yapılmıştır.

Öğrencimizi bu çalışmasından dolayı tebrik ediyor ve gelecekteki yarışmalar için kendisine başarılar diliyoruz. Ayrıca bu çalışma sırasında desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlara da ayrıca teşekkür ederiz.