Suriyeli Mülteciler Projesi Öğrenci Forumu

Sainte Pulcherié Lisesi’nde, Syrian Elite School ve okulumuzun 9.sınıf öğrencileri Hamiş Derneği ve Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin katkılarıyla Suriyeli mülteciler hakkında bir forum düzenledi.

İstanbul’da bulunan Fransız okulları, dönem başında Suriyeli mülteciler üzerine ortak bir proje yapma kararı aldı. Bu karar sonrasında her okul kendi bünyesinde konferans ya da forum düzenlemeye karar verdi. Forum öncesinde projenin danışmanlığını yapan tarih öğretmenimiz Işıl Kandolu projeye katılacak 9.sınıf öğrencilerimizle “mülteci olmak” ile ilgili bir atölye çalışması gerçekleştirdi.

Bu atölye sonrasında okulumuz, proje kapsamında Türkiye’de açılan orta öğretim düzeyinde öğrencilerin olduğu Suriye Elite School’un öğrencileri ve kendi öğrencileriyle birlikte ortak bir tartışmanın ürünü olabilecek bir forumla uzun sürecek projenin ilk adımını atmış oldu.

Forumun ilk bölümünde Suriye’den gelen akademisyen ve sanatçıların kurmuş olduğu Hamiş Derneği’nden Şenay Özden ve Tarlabaşı’nda güç koşullarda yaşayan mültecilerle çalışma yapan Tarlabaşı Toplum Merkezi’nden Ceren Suntekin yaptıkları faaliyetleri Suriye Elite School ve Sainte Pulcherie’li öğrencilere anlattılar. Şenay Özden Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin haklarından ve derneklerinin faaliyetlerinden bahsetti. Ceren Suntekin Tarlabaşı’nda yaşayan Suriyeli kadın, erkek ve çocuk mültecilerle yaptıkları meslek edindirme, resim, tiyatro ve müzik atölyelerini anlattı. Tartışmanın ikinci bölümünde öğrenciler soru cevap biçiminde tartışmaya geçtiler. Birbirlerine yönelik geliştirdikleri ön yargıları tartışmaya açtılar. Arapça çevirilerin Şenay Özden tarafından yapıldığı tartışmada öğrenciler bu ön yargıları yıkmak ve dayanışmak için ortak faaliyetlerin yapılacağı bir proje yapmaya karar verdiler. Bu bölümde öğrencilerimizin tarih öğretmenleriyle yaptıkları atölye çalışmasında yazdıkları bir seyir defteri okundu. 9C sınıfından Deniz Kara’nın Suriyeli bir mültecinin ismini alarak onun yolculuğunu ve Türkiye’deki yaşamını anlattığı hikaye Suriyeli öğrenciler tarafından uzun süre alkışlandı. Üçüncü bölümde her iki okulun öğrencileri birlikte proje yapmaktaki kararlılıklarını anlattılar ve ortak belgesel, konser, tiyatro yapmayı ve kütüphane açmayı düşündüklerini söylediler. Forum sonrasında gönüllü olarak projede çalışmak isteyen öğrenciler önerilen projeleri geliştirme kararı aldılar. Bu uzun gün Suriyeli öğrencilerle birlikte yenilen bir yemek ve hoş sohbetle son buldu. Projede çalışmak isteyen gönüllü öğrencilerimizi zorlu fakat aynı zamanda umut, dostluk ve dayanışma dolu günler bekliyor.