Sainte Pulchérie Felsefe Kahvesi Etrafında…

Sainte Pulchérie Lisesi Felsefe Bölümü ve Medyatek işbirliği ile ilk "Felsefe Kahvesi" etkinliği 11 Kasım 2013 tarihinde okul çıkışı gerçekleştirildi. Öğrencilerin bireysel düşünme yeteneğini, sorgulayıcı ve eleştirel düşünmelerini geliştirmeyi hedefleyen bu etkinliğine 11 ve 12. sınıflardan on üç öğrenci katıldı. İlk Felsefe Kahvesi’nin tartışma konusu “Ev Nedir?” sorusuydu.

Felsefe Kahvesi (Café philos ya da cafés-philosophique) ilk olarak 1992 yılında Marc Sautet ve birkaç arkadaşı önderliğinde Paris’te Place de la Bastille’deki “Café des Phares” de adlı kahvede başladı. Katılımcılar her hafta pazar sabahı gelip, farklı soruları ya da soruları hep birlikte tartışmaya başladılar. Zamanla Fransa’nın diğer şehirlerine, en son olarak da elli ülkeye bu etkinlik yayıldı.

Felsefe Kahvesi, başkalarından bir şeyler öğrenmek ya da kendi düşüncelerini geliştirmek için değişik sorularla düşünce alışverişi yapılan, düşüncelerin tartışıldığı bir yerdir. Buradaki tek amaç, katılımcıların diyalog içinde kendi düşüncelerini ve kendi doğrularını sorgulamaları, eleştirel bakışlarını geliştirmeleridir.

“Ev Nedir?” sorusuyla yola çıkan 11A sınıfından Selin Acar, İdil Cihangir, Yiğit Özdinç, Cansu Seden, Alp Çıtlak, Sena Sarıkaya; 11D sınıfından Candan Canbulat, Ece Erman, Kerem Koçhan; 12B sınıfından Ege Dağbaşı, Lara Telli, Fatma Başak Kaptan, 12C sınıfından Ege Erkan felsefi analizlerinde derinleştiler ve süreç içinde şu felsefi soruları ürettiler ve tartıştılar:

Bir yeri “ev “yapan şey nedir? Yaşadığımız yer ile ev olduğunu düşündüğümüz yer arasındaki fark nedir? “Ev” geçmişimizde, özellikle çocukluğumuzda yaşadığımız yer midir? Ya da ev dediğimiz yer birlikte olduğumuz insanlara mı bağlıdır? Ev ve aile arasındaki ilişki nedir? Ev içsel duygularımızla mı yoksa dışsal koşullarımızla mı tanımlanır? Neresi evimizdir ve neden evimizdir?

Bu çok önemli ve zor konuda öğrencilerimiz uzun bir yol aldılar. Medyatek adına İdil Seguin’in katıldığı etkinliğin moderatörlüğünü felsefe öğretmenimiz Dr. Nimet Küçük yapmıştır.

İkinci Felsefe Kahvesi etkinliği 16 Aralık 2013 tarihinde yapılacaktır.

Felsefe Kahvesi etkinliğine katılan öğrencilerin geri bildirimleri:

“Hep beraber düşünüp fikirlerimizi paylaşmak, tek başımıza düşünmekten daha zevkli”(Candan)

“Bence Felsefe Kahvesi’nin ilki tartışmalar ve konu bakımından ufuk açıcıydı. Seçtiğimiz konuda tartışmalarımızın ilerlediği yolda başkalarının fikirlerini dinlemek çok hoşuma gitti.”(Lara)

“Başkalarının çok farklı düşünceleri olabileceği ve fikirlerimizin birbirinden farklı olsa bile bir noktada birleşebileceğini gördüm. Bana bu etkinlik bir çok şey kattı. ”(Yiğit)

“Farklı düşüncelerle kendiminkileri birleştirebildim. Düzenli ve saygılı bir ortam oluşturabildik ve bazı konularda yalnız olmadığımı fark ettim”(Sena)

“Bir sorunun herkes için farklı bir anlamı olması ve bunları dinleyip sorgulamak, bizim sorulara farklı bir pencereden bakabileceğimizin, bizi aydınlayıp farklı bir düşünce yapısına sahip olmaya ittiğini düşündüm. ”(Kerem)

“Çok fazla düşünmediğim bir kavramı düşündüm ve bu sayede benim için ailemin ve kan bağlarımın ne kadar önemli olduğunu anladım.”(İdil)

“Farklı düşünceler duymak beyin fırtınası yapmak güzeldi.”(Selin)

“Başkalarının düşüncelerini duymak çok ilginçti ve düşüncelerim tam olarak değişmediyse de kesinlikle bakış açım değişti.”(Alp)

“Bir konu üzerinde tartışmak ve fikir paylaşmak çok güzel geldi.”(Ege E.)

“Fikirlerin gelişimi, konuyu daha derinden düşünmeme yardımcı oldu.”(Ece)

“Farklı görüşler duymak, bana üzerinde düşünecek pek çok yol açtı. Çakışan düşünceler bana yaşadığımı hissettiriyor.”(Cansu)

“Başkalarının düşüncelerini, paylaşımlarını dinlemek hoşuma gitti fakat kendi düşüncelerimde bir değişiklik yaratmadı; herkesin aynı konu hakkında çok farklı düşünceleri olduğunu gösterdi”(Başak)

“Düşüncelerim değişmedi ama çok hoşuma gitti. İnsanların düşüncelerinin farklılığı ilginç”(Ege D.)

daha fazla+