Sainte Pulchérie 2010 “Frankofoni” Festivali

3 Mart - 9 Nisan 2010 ! Frankofon okullar her yıl mart ayında tüm Dünya'da, frankofoni ayını kutlarlar. Okullarda çok yoğun geçen bu ayda öğrenciler ve öğretmenler özellikle fransızca dili ve kültürü ile bağlantılı projelerini sunarlar. Bu projelere paralel olarak liseler, bir çok katılımcının olduğu etkinlikler düzenlerler. Lisemizde yapılacak frankofoni ayı ile ilgili detaylı programı ise aşağıda bulabilirsiniz.

Herkese açık etkinlikler

Bedri Baykam’ın Katılımıyla Gerçekleştirilecek Olan Frankofoni Festivali Açılışı

3 – 22 Mart 2010

Sergi açılışı 3 Mart 2010 Çarşamba saat 17.30

“Bedri Baykam’ın Dünyasından” – Sergi

Od’A – Ouvroir d’Art (Ziyaret Saatleri Pazartesi – Cumartesi 9.00 – 18.00 arası, Çarşamba günü hariç)

Türk Çağdaş Sanatının yıllardır yurtiçinde ve yurtdışında en çok tanınan isimlerinden olan Bedri Baykam, gerek sergileriyle, gerek sosyal duyarlılıklarıyla sürekli gündemde olan bir sanatçı. 1957 Ankara doğumlu sanatçı, 6 yaşından itibaren tüm dünyada açtığı sergilerle “Harika Çocuk” olarak tanındı. Daha sonra 12 yıl Paris ve California’da yaşayan sanatçı, halen Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin Başkanı. 111 kişisel sergi açan Baykam’ın yayınlanmış 21 kitabı bulunuyor.

Sainte Pulchérie’deki sergisinde Baykam’ın değişik dönemlerinden tualler, kolajlar ve bazı desenlerin yanı sıra, sanatçının son iki yılda Monaco’dan Londra’ya, San Francisco’dan Berlin’e, sergilenen her ülkede büyük ses getiren “lenticular” tekniğiyle gerçekleştirdiği 4-D çalışmalarından örnekler yer alıyor.

Sergi açılışı 26 Mart 2010 Cuma saat 18.30

“Istanbul-Pontivy, bir şehirde kesişen bakışlar”- Fotoğraf Sergisi

Sainte Pulchérie Lisesi L2 sınıf öğrencileri ve Pontivy Jeanne d’Arc Lisesi’ndeki Fransız arkadaşları tarafından gerçekleştirilen sergi.

Fotoğraf sanatçısı, yönetmen Timurtaş Onan’ın motive eden enerjisiyle öğrenciler, Fransa ve Türkiye’yi gezdiler, birbirleriyle tanıştılar, birbirlerinin yaşadıkları yerleri ve kültürlerini tanıdılar. Pontivy ve İstanbul sokaklarında fotoğraf çekimi yaparlarken, aynı zamanda kendi bakış açılarını yansıtan çalışmalarda yapmış oldular. Bu sergi, “Fransa’da Türkiye Mevsimi” etkinlikleri çerçevesinde sunulmakta olup, Jeanne d’Arc ve Sainte Pulchérie Lisesi öğrencilerinin 6 ay süren ortak çalışmalarının bir ürünüdür.

23 Mart 2010 Salı saat 20.00

Türk dansının yeni etkileri “Sterilize” – Atmasyon

Gösteri salonu, ücretsizdir

Fécamp Guy de Maupassant Lisesi ve Pontivy Jeanned’Arc Lisesi’nden gelen Fransız konuklarımız onuruna. Dilek Dervişoğlu Champs ve Steven Champs hayatı paylaştıkları gibi sahneyi de paylaşacaklar ve birbirlerine danslarıyla bir Fransız’la bir türkün evlilikleri ile ilgili sorular soracaklar.

“Türk Fransız’la, Fransız Türk’le nasıl evlenir ? Düğün kız için sterilizasyon mudur? Erkeğin sterilize (sünnet) mi olması gerekir ?”

Okul içi etkinlikler

12 Mart 2010 Cuma

“80 Günde Devr-i Alem” – Büyük Oyun

Hazırlık sınıfı öğrencileri, kahramanımız Jules Verne’in eşliğinde Frankofoni devr-i âlemini
gerçekleştirecekler. Yemek – mutfak, yabancı dil, matematik, müzik, coğrafya… gibi farklı konuları kapsayan
bu macera oyununda öğrencilerimiz Phileas Fogg tarzında İstiklâl Caddesi’nde keyifli bir gezi yaparken Fransız Kültür Merkezi ve daha bir çok saklı kalmış yeri bu “Frankofoni Gezisi” ile keşfedecekler.

12 Mart 2010 Cuma

Frakofoni renkler – Festivali

12.00-14.30, Gösteri Salonu

Frankofoni festivali etkinliklerinde tüm lise sınıflarımız hazırladıkları metinlerin ve Fransız motiflerinin etrafında toplanacaklar ve bu festival boyunca ‘’Souris verte’’ şarkısından Molière’in Tartuffe isimli eserine kadar Fransızca dilini yaşatacaklar. Bireysel ya da grup olarak, herkes sahneye çıkıp arkadaşlarına şarkılar, şiirler, piyesler, hikayeler sunacak.

17 Mart Carşamba – 19 Mart  Cuma 2010

Bilimsel Animasyonlar

Büyük teneffüste, Od’A – Ouvroir d’Art

Rhésus kimdir ? PH nedir ?
Bir gözlük nasıl büyütür ? Limonla çalışan bir pil, mümkün mü ?

“Frankofoni Festivali ” çerçevesinde Lise 3 FEN öğrencilerimiz de çeşitli biyolojik, fizik ve kimyasal deneyler sunacaklar. Tüm öğrencilerimizi bilim dünyasının ve bilginin kapısını aralamaya davet ediyoruz !

Fransız Mutfağından Çeşitler

24 Mart 2010 Çarşamba

Bilimsel Animasyon

Medyatek, büyük teneffüste

Aynı akşam Lise 1 ve Lise 3 FEN ögrencileri bir yemeğin bilimsel olarak içeriğinde bulunanları tespit etmeye çalışacaklar!
Tüm öğrenciler davetlidirler!

“Altın şapkalar’’ – Küçük aşçılar yarışması

Gösteri Salonu, 18.00

Yemek sanatı kültürün bir parçası olduğundan L1 sınıflarından bir Türk bir Fransız öğrenciden oluşan küçük aşçı ekipleri, hazırladıkları Fransız yemekleri ile yazar ve gurme Prof. Dr. Artun ÜNSAL’ın da yer aldığı jüri önünde yarışacaklar. Gösteri L1. sınıf öğrencilerinin tamamının hazırladığı açık büfe ikramı ile son bulacak. Obur kabarcıklarımızla güzel bir buluşma olacağı düşüncesindeyiz.

Frankofon Kabare – Öğrenciler tarafından sunulan bir gösteri

Gösteri Salonu, 18.00

Herkes tarafından beklenen güzel bir buluşma! Okulumuz Fransızca Tiyatro kulübü ve Fécamp ”Le Passage” Tiyatrosu ile gerçekleştirilecek ortak çalışmaların sergileneceği bu etkinlik gecesinde ”Alice Harikalar Diyarında ”adlı oyunun sergilenmesinin yanısıra perküsyon, dans ve şarkılardan oluşan eğlenceli bir program sunulacaktır.