Rezidans Artistik Tiyatro Çalışmaları 2010

Sainte Pulchérie Lisesi’nin öğrencileri "Le Passage" ulusal tiyatrosunun sahnesinde. Fransa’da Türk Kültür Mevsimi projesi kapsamında bir program.

Sainte Pulchérie Lisesi’nin tiyatro atölyesinden on beş öğrenci 15 – 22 Ocak 2010 tarihleri arasında Fécamp’da sanatsal yaratıcılık Merkezin ve Des Pays des Hautes Falaises’de yeniden ağırlanma şansına kavuşuyorlar. Bu proje Fransa’daTürk Kültür Mevsimi programı için 2008 Martında kayda alınmıştı. Aslında Türkiye’deki Frankofoni çerçevesinde sanatsal yaratıcılık merkezi müdürü Claude-Alice Peyrottes, Prévert’in eseri ve koro çalışmaları üzerine atelye uygulamaları yapmıştı. Sainte Pulchérie ve Maupassant Liselerinin tiyatro grupları çeşitli vesilelerle değişim programları düzenleyerek birlikte çalışmalar yapmışlar- dır. Bunun ardından Fécaps’lı öğrenciler 2008 Ekiminde modern dans ve teatral uygulama larla yoğun bir staj yapmak üzere bizi bir hafta boyunca konuk ettiler ve bunun sonucunda

gerçek bir tiyatro sahnesi üzerinde küçük bir yaratıcı gösterimi sunmak onurunu yaşadık.

Öğrencilerimiz, profesyonel dansçıları izlediler, provalarına katıldılar ve bu profesyonel dansçıların prömyerine davet edildiler.

Öğrencilerimiz, Normandiya’yı keşfederken kaliteli gösteriler de izleme olanağı buldular. Biz de, 2009 Martında Frankofoni haftası boyunca, Fransızca bilen profesyonel Türk sanatçılarla staj yapabilmeleri için, Fransız öğrencileri misafir etme fırsatı bulduk. Onlara

İstanbul’u ve onun genç ve modern dans sahne sanatını tanıtmaktan büyük mutluluk duyduk. Karşılıklı olarak mutluluğumuz o kadar büyüktü ki genç komedyenlerimizden bazı- ları yeniden bu yıl bu maceraya yelken açmayı istediler.

İstanbullu ve Fécamps’lı öğrenciler arasındaki teatral uygulama diyaloğu bu yıl da Ocak ayında tekrarlanacak. Bu seferki yenilik ise atelyelerin animatörleri tarafından hep birlikte çalıştırılması ve yıl sonu gösterileri için müşterek bir sunum gerçekleştirmesi. Aslında gruplar kendi köşelerinde Lewis Caroll’un ’’ Alis Harikalar Diyarında’’ konusunu işliyorlar. Bu çalışma sonunda gösterilerindeki yorum farklılıklarını karşılaştıracaklar. Seyahatin son günü sunulmak üzere gruplar birlikte bir sahne hazırlayacaklar. Diğer yenilik ise Paris’den geçerek en büyük tiyatro merkezlerinden biri olan La Comédie Française’i keşfetmek.

Fransa’da ilk günleri göstermek için buraya tıklayın

daha fazla+