Özel Etkinlik: Yazar Matei Vişniec Öğrencilerimizle Buluştu

Geçtiğimiz 9 Kasım Pazartesi günü, Rumen asıllı yazar Matei Vişniec’i okulumuzda ağırlama sevinci ve onurunu yaşadık. Öğlen öğrencilerimizle bir araya gelen yazarın "İlerleme" adlı romanından uyarlanan piyes ise akşam saatlerinde gösteri salonumuzda Neden Tiyatro tarafından sahnelendi.

1956 Rădăuți doğumlu Matei Vişniec, Rumen asıllı Fransız tiyatro yazarı, şair ve gazetecidir (Radio France internationale).

Komünist lider Ceauşescu’nun iktidarda olduğu dönem dünyaya gelen yazar, edebiyatın lütfettiği özgür alanları çabucak farketti. Kafka, Dostoyevski, Camus, Beckett, Lonesco, Lautréamont gibi yazarlardan etkilenmiştir. Vişniec, felsefe eğitimi almak için gittiği Bükreş’te, dönemin Rumen şiirsel ve edebi perspektifini yıkan 80’ler kuşağında oldukça aktif rol oynadı. O, totalitarizmi yıkan edebi kabiliyet ve kültürel direnişe inanıyordu. Özellikle tiyatronun ve şiirin, “büyük ideolojiler”e dayanan kitle manipülasyonuna engel olabileceğine inanıyordu.

Matei Vişniec, öğrencilerimizin yaşında iken Fransız yazarları çok fazla okudu fakat Rumence yaptı bu okumaları. Ve pek tabii, fikirler yerleşti. Bunun yanı sıra, çok fazla yazıyordu. Kaçmak için, karşı çıkmak için, sansürü mağlup etmek için… Vişniec ve öğrencilerimizin buluşmasıyla ilgili daha fazla bilgi için Grignotte-livres blogundaki Fransızca yazımıza göz atın. Yazı için buraya tıklayın.

daha fazla+