Nanoteknolojiler Hakkında Tartışma Toplantısı

Sainte Pulchérie Lisesi, Avrupa çapında yürütülen "Nanochannels" projesi kapsamında nanoteknoloji konulu bir konferans-tartışma toplantısı düzenlemiştir.

Sainte Pulchérie Lisesi bir Avrupa projesi olan “Nanochannels”’a katılan 20 pilot eğitim kurumundan biridir. İstanbul’dan katılan bir diğer okul ise Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi’dir.

Bu proje çerçevesinde, öğrenciler biyoloji, kimya ve fizik derslerinde nanoteknolojiler üzerine bilgilerini pekiştirdiler. Şubat ayında İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi)’nde UV ışınlarının değişik maddeler tarafından emilimini ölçmek için spektrofotometre ile deneyler yaptılar. Aralarında “Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin (SUNUM) Direktörü Prof. Dr. Volkan Özgüz’ün de olduğu uzmanların konferanslarını izlediler. Nisan ayında da Prof. Özgüz’ün davetiyle Merkezin laboratuvarlarını gezdiler. Bİoderma Laboratuvarları Pazarlama Müdürü Bayram Kaymak de okulumuzda konuşma yaparak kozmetik ürünlerde kullanılan nanoteknolojiler hakkında bilgi verdi.

Tüm bu çalışmaların sonucunda, öğrenciler bu yeni teknoloji üzerine bir konferans-tartışma toplantısı düzenleyerek, nanoteknoloji kullanımının getirdiği yarar ve zararları, ortaya çıkan etik, sosyal ve hukuksal problemleri irdelediler. Titan veya gümüş nanoparçacıkları içeren güneş kremlerinin güvenli kullanımı konusunu işleyen tartışma toplantısı 15 Mayıs Salı günü saat 18.30’da Sainte Pulchérie Lisesi’nde, proje sorumlusu Sn. Eloise Gérard ve bilim alanında önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti Üzerinde tartışılan soru: Nano titan dioksit ve Nano çinko oksit içeren güneş kremleri farklı kurallara tabi tutularak mı, yoksa diğer güneş kremleri ile aynı şekilde mi değerlendirilmeli ve test edilmelidirler? Öğrencilerimiz bu konu ile ilgili farklı görüşlerini ortaya koydular ve ardından izleyenleri oylama yapmaya davet ederek bu konuda hangi görüşün ağırlık kazandığını öğrenmeye çalıştılar.

Savunmalarını hazırlamak amacıyla, öğrenciler Fransızca öğretmenleriyle de çalışmalar yaptılar. Ayrıca, İsviçre gezisi sırasında Grenoble’a da geçerek Externat Notre Dame Lisesi ile tartışmanın bir uygulamasını gerçekleştirdiler.

Öğrencilerin bu konu ile ilgili faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi için nanochannels.com ve Facebook nano @sp adreslerini ziyaret edebilirsiniz.