L3Fen sınıfının Profesör H.Kagan ile karşılaşması

Henri KAGAN tanınmış bir kimya profesörüdür.Onu okulumuzun L3Fen sınıfında ağırlamak bizi onurlandırdı. Sınıfımıza güleryüzle girerek bizi kendine çekti. İlk olarak araştırmaları hakkında konuştu. Uzun yıllarını organik kimyaya, özellikle de katalizörlere adamıştır. Bize sağ ve sol moleküllerden bahsetti, ve yunancada cerrah kelimesinden gelen sol el anlamını taşıyan « chiralité » sözcüğünü öğretti. Ayrıca bir molekül ve onun yansımasının bir aynada üst üste çakışmayacağını açıkladı.

Daha sonra Louis Pasteur’ün araştırmalarından bahsetti. Pasteur, tezini kimya üzerine yapmıştır; fakat biyoloji ve tıp alanındaki buluşlarıyla ünlüdür. Bakteriler üzerindeki çalışmaları buna örnektir. Peki bakterilerle nasıl karşılaştı? Cevap, şarabın fermantasyonu. Bir gün oda sıcaklığında hazırladığı çözeltinin yüksek sıcaklıkta değişerek fermantasyona uğradığını gözlemledi. Her yerde köpükler gördü. Böylece bakterilerin varlığını keşfetti. Şarabın üzerindeki parazitleri inceleyerek elli beş derecede bu parazitleri ve şarabın ekşi tadının yok olmasının mümkün olduğunu keşfetmiştir. Bu metod, bugün dünyada pastörizasyon adı altında bilinir. Bu yüzden hem organik kimyanın hem de biyolojinin bir parçasıdır.

Bütün öğretileri için Profesör Kagan’a teşekkür ederiz. Lise 3 Fen öğrencilerinin fen dünyasına girmesini ve kendilerini fen alanındaki derslerine daha yakın hissetmelerini sağladı.