Edebiyattan Sinemaya Bu sempozyumun amacı, çağdaş Türk Edebiyatı’nı; Türk yazarların, düşünürlerin, aydınların yorumlarıyla zenginleştirerek bilimsel anlamda hepimize katkıda bulunabilecek, Türkçe ve edebiyat öğretmenlerimizi bir araya getirmek ve bu keyifli ortamda bilgi paylaşımını sağlamaktır. Sempozyumumuzu, alanında yetkin kişilerin, her yıl değişen temamızla ilgili birikimlerini paylaşmak için 2004 yılından beri bahar döneminde düzenlemekteyiz.
SEMPOZYUM KONUŞMACILARI:
ADALET AĞAOĞLU
Romanlarıyla ünlü Türk yazar. Türk edebiyatının usta kalemlerinden birisidir. Türkiye’nin değişik dönemlerini ve bu dönemlerin insan hayatlarına etkisini inceleyen eserler vermiştir.
TUNÇ BAŞARAN
Senarist, yönetmen. “Uçurtmayı Vurmasınlar” Başaran’ın başyapıtı. Feride Çiçekoğlu’nun senaryosunu yazdığı film, kadınlar hapishanesinde annesiyle birlikte yaşayan Barış adlı çocuğun bir siyasi mahkumla yakınlığı çerçevesinde özgürlük duygusunu anlatan film, binlerce izleyiciye gözyaşı döktürdü. 8. İstanbul Film Festivali’nde de En İyi Türk Filmi seçildi.Kemal Demirel’in “Evimizin İnsanları” adlı öyküsünden Ümit Ünal’ın senaryolaştırdığı, İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen “Piano Piano Bacaksız” filmi ile Başaran, 1990 yılında bir kez daha çocuk gözünden bir anlatımla izleyicileri yüreklerinden yakaladı.
KEMAL DEMİREL
Yazar Kuşaklar boyu renkli karakterlerinden, sürükleyici hikâyesinden ve samimiyetinden bir şey kaybetmeyen Piano Piano Bacaksız, bir Türk Edebiyatı klasiğidir. Bu klasik yapıttan sinemaya uyarlanan aynı adlı film de, Türk Sineması’nın klasikleri arasında yerini almış; Oscar ödüllerine aday adayı olan ikinci Türk filmi olmuştur.
ERDEN KIRAL
1942 yılında İstanbul’da doğdu. Güzel Sanatlar Akademisi Seramik bölümü mezunudur. Asistanlık yaptı. Kısa filmler çekti. Çeşitli dergilerde sinema üzerine yazılar yazdı.
IŞIK ÖĞÜTÇÜ
Orhan Kemal Müzesi Müdürü ve Orhan Kemal’in oğludur.
VEDAT TÜRKALİ
1919 Samsun doğumludur. Senarist, şair ve romancı olan Türkali, Gar Yayınları’nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960’da Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlamıştır. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965’de yönetmenliği denemiştir.Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiş; daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını da yazmıştır.
Genç Fidanlar, Köklü Ağaçlar
5. Kültür Edebiyat Sempozyumu
Edebiyattan Sinemaya
19 Nisan 2008 Cumartesi
*08.30 – 09.30 Karşılama
*09.30 – 10.00 Açılış Konuşmaları
*10.00 – 10.50 Sevin OKYAY – «Eleştirmen Gözüyle Edebiyattan Sinemaya »
*10.50 – 11.00 Çay-kahve molası
*11.00 – 11.50 Kemal DEMİREL – «Evimizin İnsanları’ndan Piano Piano Bacaksız’a »
*11.50 – 12.00 Çay-kahve molası
*12.00 – 12.50 Adalet AĞAOĞLU – « Fikrimin İnce Gülü (Sarı Mersedes) »
*12.50 – 13.40 Öğle Yemeği
*13.40 – 14.50 Işık ÖĞÜTÇÜ – « Orhan Kemal’i Anlamak » Erden KIRAL – « Orhan Kemal’in Romanlarından Sinemaya » Bereketli Topraklar Üzerinde
*15.00 – 15.50 Tunç BAŞARAN – «Tunç Başaran’ın Kamerasından Romanlar » Piano Piano Bacaksız-Sende Gitme- Bekçi Murtaza-Uçurtmayı Vurmasınlar
*15.50 – 16.00 Çay-Kahve molası
*16.00 – 16.50 Vedat TÜRKALİ – «Vedat Türkali’nin Sineması» Kara Çarşaflı Gelin- Bedrana
*16.50 Kapanış-Kokteyl
5. Kültür ve Edebiyat Sempozyumu, 19 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirildi. Sempozyuma 150 Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni katıldı. Program okul müdürlerinin konuşmalarıyla başlayıp sinema eleştirmeni Açılış konuşmacımız Sevin Okyay’ın, “Sinemacı gözüyle edebiyata bakış” değerlendirmesiyle sürdü.
Kemal Demirel, Evimizin İnsanları adlı yapıtınının Piano Piano Bacaksız adıyla filme uyarlanışı aşamasını ve bu süredeki anılarını aktardı.
Adalet Ağaoğlu, Fikrimin İnce Gülü adlı yapıtının Sarı Mersedes adıyla sinemalaştırılması ile ilgili görüşlerini dile getirdi.
Erden Kıral ve Işık Öğütçü, Orhan Kemal’in “Bereketli Topraklar Üzerine” adlı kitabından uyarlanan, aynı adlı filmin, günümüze kadar geçirdiği serüvenden ve uzun bir aradan sonra yeniden Türk sinemasına kazandırılmasından söz etti.
Tunç Başaran yönetmenlik geçmişini, “Uçurtmayı Vurmasınlar, Sen de Gitme Triyandafilis, Bekçi Murtaza, Piano Piano Bacaksız” adlı eserlerin senaryolaştırılma ve filme çekilme aşamalarıyla ilgili anılarını paylaştı. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde gösterime giren “Vesaire Vesaire” filminin, gazetelerde belirtilen sinemayı bırakma kararının aksine son filmi olmadığını açıkladı.
Son konuşmacımız Vedat Türkali “Sinemada çizgimden ödün vermedim.” diye söze başlayarak, Yusuf Atılgan’la başlayan sinemacılık yaşamını, “Bir Gün Tek Başına ile Güven“’in yazılış aşamalarını ve yapıtlarının gördüğü ilgiyi anlattı.
Katılımcılarımız,sempozyumun sonunda yer alan kokteylimizde paylaşımın ve bir araya gelmenin verdiği mutluluğu dile getirerek okulumzdan ayrıldılar.