10C ve 10D öğrencileri İSKİ’nin atıksu arıtma ve içmesuyu arıtma tesislerini ziyaret ettiler.

Bu makale öğrenciler tarafından yazılmıştır.

“Çok ilginç bir gündü; bir tesiste suyun ne şekilde arıtıldığını gözlemledik. Öncelikle Ataköy Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi’ne gittik. Bu tesiste karbon, azot ve fosfat biyolojik yöntemlerle yok ediliyor. Tesisin nasıl çalıştığını anlamamız için bizlere kısa bir konferans verdiler. Ayrıca, bakterilerin yaşamları için, bulundukları ortamın pH değerinin nötr olması gerektiğini açıkladılar. Tesisler çok fazla enerji harcar. [0,32 kW]. Bu tesisin ise ihtiyaç duyduğu enerjiyi, tesiste açığa çıkan metan gazı ile ürettiğini açıkladılar. Tesis, Başakşehir, Bakırköy, Sultangazi, Bağcılar ve Bahçelievler semtlerine hizmet veriyor. Daha sonra İkitelli’ye gittik. İkitelli Tesisi kendi enerjisini kendisi üretmiyor. Burada süzme, alüminyum sülfatla çökeltme, ozonla işleme ve klor ekleme gibi kimyasal yöntemlerle arıtma yapılıyor. Günün sonunda su arıtma ile ilgili çok fazla bilgi edindik. Bu gezi sayesinde içme suyu tüketimimizi sınırlandırmamızın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anladık ”

10. Sınıf öğrencileri Pelin Tekin, Nazlı Uzuner.

daha fazla+