İngilizce ve Fransızca MUN Kulüpleri MUNDP Konferansı’nda

Koç Lisesi tarafından düzenlenen MUNDP'22 Konferansı'na İngilizce ve Fransızca MUN Kulüpleri katıldı. Delegelerimiz bu konferansla ilgili izlenimlerini aktarıyorlar.

“Koç Lisesi’nin konferansı olan MUNDP, online olsa bile, çok güzel geçti. Konferansın öncesinde uzun bir süre boyunca konularımı araştırdım ve olabildiğince hazır olmaya çalıştım. İlk gün lobi oturumlarıyla geçti, diğer delegelerle yazdıklarımızı aramızda tartıştık ve komiteye sunmak için önergeler oluşturduk. Komitede yedi önerge üzerinde tartışabildik ve bu önergelerin beşi geçmeyi başardı. Özellikle 2. günde komitede çok iyi tartışmalar oldu. Delegelerin hepsi münazaranın bir parçası olmak için büyük çaba gösterdi. Güzel münazaraların yanında komitede kaynaşma amacıyla oyunlar ve sohbetler oldu, bu da konferansın çok daha eğlenceli geçmesine büyük bir katkıda bulundu. Birçok ülkenin katılımına açık bir konferans olduğu için, İspanya, Güney Kore, Vietnam gibi, bir çok kişiyle tanışma ve İngilizcemizi geliştirme fırsatı bulduk. Genel olarak MUNDP benim için ve diğer birçok kişi için çok güzel bir deneyim oldu. Koç Lisesi’ne bu güzel konferans için teşekkür ederiz.”

Akay

“Konferanstaki tek Fransızca konuşan komite olan OIF özel komitesinde, katılımcılar, gerçekleşen hararetli tartışmalar sayesinde oldukça gösterişli deneyimler yaşadılar. Üç farklı konu ele alındı: “Siyasi yolsuzluğa karşı harekete geçin”, “Azınlık gruplarına yönelik ırk ayrımcılığına karşı çözümler geliştirin” ve “Kadın sağlığını etkileyen geleneksel uygulamaları önleyin”. Bu konularla ilgili delegelerimiz MUNDP’yi modelleyerek sundukları maddeler yazdı. OIF; 54 devlet ile diplomasi, barış, eşitlik ve kültürel çeşitliliği ilerletmek için, 300 milyondan fazla Fransızca konuşan bir topluluğu bir araya getiren, Fransızca konuşan ülkeleri temsil eden veya Fransız kültürüyle bağlantılı uluslararası bir kuruluştur. Lisemizden OIF delegesi yedi öğrenci, özellikle çağdaş dünyanın sorunlarını çağrıştıran bu üç farklı raporda, kullanılan zengin söz ve kavram dağarcığı sayesinde, kuşkusuz hem bilgilerini zenginleştirdiler, hem de Fransızca kelime haznelerini geliştirdiler. Irkçılık, cinsiyetçilik ve hükümetteki yolsuzluk gibi, günlük hayatımızın tüm farklı yönlerini etkileyen, konuları masaya yatırdılar. Fransızca konuşan delegeleri unutmadıkları ve ciddi çalışmalarıyla etkileyici özel bir komite oluşturmuş oldukları için MUNDP organizasyon ekibine teşekkür ederiz. Önümüzdeki yıl tekrar MUNDP’ye katılmak ümidiyle…”

Çağan

“Konferanstan çok keyif aldım, ikinci MUN konferansım olduğu için prosedürü daha iyi anlayabildim ve birkaç kez katılabildim. Komitemi ve sandalyelerimi çok beğendim, hem çok profesyonel hem de eğlenceliydiler. Genel olarak harika bir deneyimdi.”

Ayşegül

“Online olmasına rağmen konferanstan çok keyif aldım. Başkanların tartışmaları yönetme şeklini gerçekten beğendim. Kendimi geliştirmek için harika bir konferans olduğunu düşünüyorum.”

İpek

“İlk kez gerçek bir MUN konferansına katıldım ve hayal ettiğimden daha zordu; ama yine de oldukça eğlenceliydi. Komitemin gündem maddelerini çok beğendim ve tartışmaların oldukça ilginç ve verimli geçtiğini düşünüyorum. Genel olarak oldukça iyi organize edilmiş ve eğlenceli bir konferanstı.”

Turgay

“Bu benim ilk çevrimiçi MUN’larımdan biri olduğu için çok farklı bir deneyimdi. Komite başkanları bizi iyi hissettirmekte asla başarısız olmadı ve kesintisiz bir tartışma yaşadık. Katıldığım en heyecan verici MUN konferanslarından biriydi.”

Defne

“MUNDP çok iyi organize edilmiş bir konferanstı. Bunun için çok çaba harcadıkları belliydi. İlk gün teknik sorunlar yaşasam da geri kalanı verimli tartışmalarla güzel bir akışla geçti.”

Bahar

“Pek çok konferansa katılmış olmama rağmen, bu benim Tarih Komitesi’ndeki ilk deneyimimdi ve benim için çok eğlenceli ve yeni bir deneyimdi. Bunun en iyi MUN deneyimlerimden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim; çünkü tartışırken çok eğlendim. Komite ve başkanlar arkadaş canlısıydı, kriz ekibi harikaydı ve birçok harika direktif yazdık. Gelecekte kesinlikle bir Tarih Komitesi’nde yer almak istiyorum.”

Gözde

“Katıldığım ilk tarih komitesiydi ve eğlenirken çok verimli tartışmalar yaptık, bu yüzden benim için inanılmaz bir deneyim oldu. Konferans ayrıca çok organize ve profesyoneldi.”

Ceylin

“Bu benim ilk Uluslararası Adalet Divanı deneyimimdi ve her şeyin ne kadar düzenli olduğundan oldukça etkilendim. Diğer yargıçlar ve avukatlar çok deneyimliydi ve onlardan çok şey öğrendim. UAD komitesini beğendim ve muhtemelen bir başkasına da katılacağım. Ancak komitedeki diğer kişileri tanımakta ve sohbet etmekte gerçekten zorlandım. Herkes birbirini tanıyordu (okuldan, diğer konferanslardan vs.) bu yüzden konuştuklarının yarısını anlayamadım. Ama genel olarak iyi bir deneyimdi ve doğru insanlarla UAD’nin gerçekten eğlenceli olabileceğini hissediyorum.”

Alisa

“Geçen yıl olduğu gibi, çok iyiydi. İnsanlar dost canlısı ve başkanlar dinamik. Ayrıca tartışmalar kaliteliydi.”

Gün

“Benim için güzel bir deneyimdi, herkes gerçekten samimi ve içtendi. Çok verimli tartışmalarımız oldu ve sadece üç günde çok şey başardık. Bu konferansa katıldığım için mutluyum.”

Çınay

“Çok eğlendim ve MUNDP’nin bana çok verimli şeyler öğrettiğini hissettim. Tüm insanlar için gerçekten önemli olan konularda tartıştık ve yaşadığım dünyada tam olarak neler olup bittiğini bilmek ilgimi çekti. Daha önce JMUNDP’ye katılmıştım ve geliştirilmiş versiyonun deneyimini yaşadığım için kendimi daha iyi hissediyorum.”

İrem