İdil Biret Konseri: SP’de Unutulmaz Bir Akşam

Sainte Pulchérie Lisesi’nin organize ettiği, Sayın İdil Biret’in yardımseverliği ile Lape Hastanesi yararına gerçekleştirilen muhteşem müzik ziyafeti, Okul Müdürümüz M. Gentric ve Türk Müdür Baş Yardımcımız Mina Akcen’in İdil Biret ve eserleri ve Lape Hastanesi hakkındaki kısa konuşmalarıyla başladı. Çok sayıda davetlinin katıldığı gecede: Türkiye Fransa Büyükelçisi, Fransa konsolosu, Okulları Müdürleri ve eşleri, aileler, öğretmenler ve öğrencilerin bulunduğu müzikseverler unutulmaz bir akşam yaşadılar.

“Şefkat Rahibeleri” tarafından kurulan ve 150. yılını kutlayan hastane yönetiminden rahibelerde konserde hazır bulundular. Açılış konuşmasında M. Gentric, İdil Biret’in hayranlık verici yaşam öyküsünden ve müzikal programın zengin içeriğinden söz ettiler.

Programda Ravel’den “Gaspard de la nuit” ve ardından Chopin’dan çok sesli “gece” isimli 2 numaralı “opus 55” eseri yorumlandı. “Gaspard de la nuit”, romantik fransız şair Aloysius Bertrand’ın üç romantik şiiri “Ondine”, “Le Gibet” ve “Scarbo”dan oluşmaktadır.

Açılış konuşmasından sonra İdil Biret’in isteği üzerine okulumuz öğrencileri sahneye gelerek dinleyicilerin, Ravel’in bu eserinin büyülü atmosferine girmeleri için Aloysius Bertrand’ın şiirleriyle kısa bir şiir dinletisi sundular. Salonda ki büyük heyecan ve sessizliğin ardından İdil Biret sahnede, piyanosunun başında yerini aldı. Değerli piyanistin bir kaç dakikalık konsantrasyonundan sonra İdil Biret’in elleri dizlerinde seyircilere bakışı… ve salonu dolduran tüm müzik severler, Dünyaca tanınan bu değerli sanatçının piyanoya dokunmasıyla “Gaspard de la Nuit” nin, fantastik dünyasına geçtiler. Ardından sanatçı, “Tarantelle” ve Polonya’nın “Polska” sını yorumlayarak kendisini dinleyenleri bir kez daha büyüledi.

Dakikalarca ayakta alkışlanan sanatçı, müzikseverleri kırmayarak tekrar sahne alıp, biri Rachmaninov’un diğeri Brahms’ın iki eserini daha yorumlayarak bu harika konseri sonlandırdı ve iki öğrenci kendisine çiçeklerle teşekkür ettiler.

Konser boyunca devam eden güzel anlar ve müziğin verdiği duygu yoğunluğu, konser sonrasında verilen kokteyl ve İdil Biret’in, Dominique Xardel tarafından yazılan biyografi kitabını sevenleri için imzalamasıyla tamamlandı. İdil Biret’e yardımseverliği ve bu güzel müzik ziyafeti için teşekkür ediyoruz. Kendisinin ve orada bulunan müzikseverlerin yardımları hastanede bulunan yaklaşık 150 hastaya ulaşacak ve “Şefkat Rahibeleri” ne yardımcı olacaktır.

Ayrıca konserle ilgili diğer yazımızı buradan görebilirsiniz.