Görünmez Kentleri Görünür Kılmak

"Belki de kent yaşamının kriz noktasına yaklaşmaktayız ve Görünmez Kentler, yaşanmaz hale gelen kentlerin kalbinden doğan bir rüyadır." Italo Calvino’nun "Görünmez Kentler" adlı eserini okulumuz 11. sınıf öğrencileri Dil ve Anlatım dersinin proje kapsamında incelediler.

11. sınıflar okuma, yazma ve görsel metin yaratma süreçlerinde inceledikleri bu projenin adını “Görünmez Kentleri Görünür Kılmak” olarak belirlediler. Görünmez Kentler yolculuğunun son durağında bilgi, gözlem ve deneyimlerini bizlerle paylaşmak üzere Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı Arş.Gör. Dr. Sayın Efe Duyan da aramızdaydı.

Projenin birinci aşamasında Calvino’nun “Görünmez Kentler” eserinden seçilen kendimize ait kentleri okuduk. İkinci aşamada ise her öğrenci kendisine ait metni, yani kenti, “Edebi Eleştiri” tekniğiyle yazarak çözümledi ve sözcüklerle görünür kıldı. Üçüncü aşamada kendimize ait metni (kenti) afiş ve maket çalışmalarıyla görsel metin haline getirdik.

Okulumuzun Konferans salonunda yapılan etkinliğe konuşmacı olarak katılan Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı Arş.Gör. Dr. Sayın Efe Duyan, 11. sınıf öğrencilerine, velilerine ve konferansa katılan okulumuz öğretmenlerine “Bugün kent kavramı bizim için ne anlama geliyor?”, “Bir yabancı kente seyahatimizde bu kentte olduğumuzu nasıl anlarız? Dünyanın her yerinde birbirine benzeyen modern binalarla mı?”, “Bir kenti kent yapan şey kapladığı alanın ölçüleri midir? Yoksa geçmişinde olup bitenlerle arasındaki ilişki midir?”, “Modern kentteki birey giderek neden kendine yabancılaşmaya başlar? Bu yabancılaşmanın kentin mimarisiyle ve planlamasıyla ilişkisi nedir?”, konularında tarih, sosyoloji, edebiyat ve mimarlık alanlarından verdiği örneklerle paylaşımlarda bulundu.

Calvino’nun kadın adları taşıyan kentlerine takındığı duyarlı tavra öğrencilerimiz de kendi imgelerini katarak maketler, afişler hazırladılar. Konferans sonrasında açılış kokteyli ile birlikte de bu tasarımlar sergilendi. Modernizmin kent ve insan yaşamına etkileri sorgulandığı bu sergi oldukça ilgi çekiciydi.