Görünmez Kentler Sainte Pulchérie’de

"Görünmez Kentleri Görünür Kılmak"

11A ve 11B sınıflarının Dil ve Anlatım dersleri kapsamında hazırladıkları "Görünmez Kentleri Görünür Kılmak" projesinin açılışı 23 Mayıs Perşembe günü Od’A-Ouvroir d’Art Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi. Görünmez Kentler (Le Città Invisibili), Italo Calvino’nun 1972 yılında yayınladığı yapıtıdır. Eser, Marko Polo ile Kubilay Han’ın satranç oyunları esnasında gerçekleşen sohbetlerden oluşur. Sohbetler Marko Polo’nun gezileri üzerinedir. Anlatılan kentlerin her biri bir kadın adı taşır. Kurmaca kentlerden oluşan bu anlatıyı yazar, göstergeler üzerine kurmuştur.

Sainte Pulchérie Lisesi, 11. sınıflar 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında Calvino’nun “Görünmez Kentler” eserini Dil-Anlatım dersi kapsamında okuma, yazma ve görsel metin yaratma süreçlerinde göstergelerden yola çıkarak çözümlediler. Üç aşamadan oluşan bu çözümleme sürecinin sonunda projenin adını “Görünmez Kentleri Görünür Kılmak” olarak belirlediler.

“Bugün kent kavramı bizim için ne anlama geliyor? Onları kent olarak yaşamanın gittikçe zorlaştığı şu günlerde, kentlere son bir aşk şiiri gibi bir şey yazdığımı düşünüyorum” diyen Calvino’nun kadın adları taşıyan kentlerine takındığı duyarlı tavra öğrencilerimiz de kendi imgelerini kattılar.

Akademik ve pedagojik olarak öğrencinin farkındalığını arttıran bu proje, öğrencinin sözel ve düşsel zekasını değerlendirmekte; ayrıca ortaya koyduğu yaratıcı ürünle kendisine olan güvenini pekiştirmektedir. Ayrıca yazı-afiş-maket tarzında olan bu proje, edebi eserleri farklı okumalarla güncel yaşamın içinde değerlendirmektedir. Zira eserden hareketle yaptığımız çalışmanın içinde kentlerin dünü, bugünü tartışılmakta, modernizmin kent ve insan yaşamına etkileri sorgulanmaktadır.

Projenin birinci aşamasında öğrenciler Calvino’nun “Görünmez Kentler”eserini okudular. Projenin ikinci aşaması olan yazma çalışmasında “Edebi Eleştiri” tekniğini uyguladılar. Her öğrenci kendisine ait metni (kenti) yazarak çözümledi ve sözcüklerle görünür kıldı. Üçüncü aşamada öğrenciler kendilerine ait metni (kenti) bu kez de yazdıklarından hareketle afiş ve maket çalışmalarıyla görsel metin haline getirdiler.

Okulumuzun Sanat Galerisinde 23 Mayıs akşamı öğrencilerimizin projeleriyle görünür kılınan bu kentler, öğrencilerimizin hazırladıkları ve kentleri sembolize eden yiyeceklerle kokteyle renk kattılar.

Başından sonuna kendi emekleri ve yaratıcılıklarıyla oluşturdukları bu sergi
30 Mayıs 2013 tarihine kadar okulumuz sergi salonunda sizleri bekliyor.

daha fazla+