Fransızca MUN Kulübü Öğrencilerimiz İçin Yeni Ufuklar

Sainte Puclhérie Lisesi, Sainte Joseph Lisesi’nde 5.si düzenlenen MFINUE konferansına katıldı. Bu yıl ki konferansın konusu "yeni ufuklar, yeni riskler"di. Kulübe bu yıl katılan öğrencilerimiz ve geçen yıllardan deneyimli olanlar izlenimlerini paylaşıyorlar.

“Üç gün süren ve Saint Joseph Lisesi’nde gerçekleşen MFINUE konferansında bu sene yargıç (juge) pozisyonunda olma şansını elde ettim. Üç gün boyunca Uluslararası Adalet Mahkemesinde (CIJ) 1950’de gerçekleşen Peru ve Kolombiya arasında yaşanan siyasetçi Haya de la Torre’nin Peru’da hükümet darbesi yapması ve Kolombiya’ya sığınması üzerine yapılan davayı gerçekleştirdik. Yargıç pozisyonunu not alarak, soru sorarak ve her iki ülkenin avukatlarına karşı nötr olmaya çalışarak en iyi şekilde gerçekleştirmeye çalıştım.”
Derin Kalyon – 11A

“Konferans harikaydı. Bir sürü yeni arkadaş edinmekle beraber, çok eğlendim ve bir ton şey öğrendim. İlk olarak herkes komitelerinde buluştu, kısa bir süre sonra münazaralar başlamıştı bile. Birbirimizi yakından daha iyi tanıdıktan sonra resmi, daha ciddi münazaralara geçmiş olduk. Burada dünyanın çeşitli sorunları üzerine tartıştık ve çözümler ileri sürdük. Geri kalan iki gün de, aynı ilk günün heyecanında geçip gitti. Uzun sözün kısası, bu hafta sonum unutulmaz geçti.”
Alptuğ Özdemir – 10B

“Benim ilk MFINUE konferansım Saint Joseph Lisesi’nde ve üç gün oldu ve elimden geldiğince görüşlerimi ait olduğum komiteye sundum. Orada yeni arkadaşlıklar edinmek ve özellikle Fransızlarla konuşmak çok güzeldi. Telekonferanslarda Madrid’e ve Grenoble’a bağlandık, daha çok kişiyle farklı görüşleri duymak çok güzeldi. Sabahtan akşama kadar süren bu üç günlük konferanslar hem çok eğlenceliydi hem de çok yorucuydu. Başka konferanslara katılmak için çok heyecanlıyım.”
Zeynep Uğur – 9D

“12. sınıf olmama rağmen MUN konferanslarından MFINUE’ye son kez katılmak istiyordum. Bu sefer İnsan Hakları Komitesi’nin başkanıydım. Son konferansım olmasının verdiği hüzünle karışık geçen üç günlük konferans bana son kez MUN konferanslarının güzel ortamını yaşattı… Ama ne yazık ki her şeyin bir sonu var ve bende MUN maceramın 7 sene sonra sonuna geldim. Kim bilir, belki üniversitede devam ederim! “
İlke Tüzün – 12D

“Bu sene gerçekleşen MFINUE konferansı benim için çok özel bir deneyim oldu. Üç gün boyunca Güvenlik Konseyi’nde Birleşik Krallık’ı temsil ettim ve Orta Afrika’daki sivil savaşı bitirmek için önlemler ve organize suçlara kaşı yapılabilecekler gibi önemli konuları tartıştım. Ayrıca Birleşik Krallık’ın büyükelçisi olmak ve bu önemli pozisyonda bulunmak da çok büyük bir keyifti! Dünya problemlerini değişik düşünce ve milletlerden insanlarla tartışabilmek çok güzel bir olanaktı çünkü bu sayede bir sürü değişik bakış açısını görebilme fırsatım oldu. Gelecek konferanslarımı sabırsızlıkla bekliyorum! “
Alara Hergün – 11D

Fransa’nın Grenoble şehrinde ve Hollanda’nın Lahey şehrindeki bir sonraki konferanslar öğrencilerimizi yepyeni ufuklara yelken açtıracak!