Kapat
Arama yapmak için en az bir kelime giriniz.
Başa dön

Fransız Liseleri Ortak Felsefe Okumalarına Okulumuz Ev sahipliği Yaptı

Sainte Pulchérie Lisesi, her ay, felsefi bir kitap okuyup, çevrimiçi olarak tartışmayı hedefleyen gönüllü öğrencilerinden oluşan Fransız Okulları Ortak Felsefi Okumalar adlı projede; Saint Michel Lisesi, Saint Benoit Lisesi, İzmir Saint Joseph Lisesi ve İstanbul Saint Joseph Lisesi ile işbirliği yapıyor. Aralık ayında başlayıp, Nisan ayında sona erecek olan Felsefe Buluşmalarının ikincisine, okulumuz, 19 Ocak 2021 tarihinde ev sahipliği yaptı.

Okulumuz öğrencileri tarafından organize edilen bu buluşmada, beş Fransız Lisesinin öğrencileri, okulumuzun önerisi olan önceden okudukları ünlü Stoacı filozof Epiktetos’un « Enkheiridion » kitabını tartıştılar. Etkinlikte 10. Sınıf öğrencilerimiz Kayra ve Elif, Epikuros sunumunu yaptılar, 11. Sınıf öğrencilerimiz Rüya ve Derin ise etkinliğin moderatörlüğünü yaptılar. Etkinliğe ilişkin soru hazırlama, tartışmalara katılma konularında da; öğrencilerimiz Yavuz, Nil, Ege, İpek, Zeynep, Alara, Gülse ve Başak görev aldılar.

Etkinlik moderatörlüğünü büyük bir başarıyla yapan 11E Sınıfından Rüya ile Derin deneyimlerini paylaştılar: 

“Dün moderatörlüğünü yapmış olduğumuz 2. Fransız Liseleri Ortak Felsefi Okumalar buluşmasını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bizim için hazırlık süreci de ayrıca keyifli olan bu çalışma, hayatımıza yeni bir eser katmakla beraber, onu okurken yeni bir felsefeyi ve bakış açısını kavramamıza da kesinlikle yardımcı oldu. Buluşmamızda soracağımız soruları seçerken hepimiz kendi hayatımıza tekrar dönüp bakma şansını yakaladık; ayrıca tartışma sırasında düzenlediğimiz akış doğrultusunda yaşıtlarımızın değerli düşüncelerini duymak ve tartmak da kesinlikle fikirlerimizi derinleştirdi. Kendi adımıza çok keyif aldığımız, verimli ve dolu bir buluşma geçirdiğimizi düşünüyoruz. Bunun yanı sıra, emeklerimizin ekrana yansıdığı, ayrıca bahsettiğimiz birçok katılımcının da tartışma ve fikir alışverişleri esnasındaki samimiyetleri ve oluşturulmuş özgür fikir paylaşımı ortamından memnuniyetleri görülür derecedeydi. Son olarak, aldığımız geri bildirimlerden yola çıkarsak bu güzel ve dolu etkinliği gerçekleştirebilmiş olmaktan okulumuz ve kendi adımıza gurur duyuyoruz.” 

Etkinliğe katılan öğrencilerimiz Zeynep ve Nil de etkinliğe ilişkin yazdıkları yazıyı bizlerle paylaştılar:

“Şu anda tüm dünya zorlu bir süreç yaşıyor. Stoa Felsefesi çağımızdaki salgına ilişkin yaşamımıza yol gösterebilir mi? Bu kitabı okurken ve tartışırken biraz da bunu düşündük. Etkinlikte  sorulan bazı ilginç soruları ve cevapları paylaşmak isteriz: 

  • “Başına ne zaman bir şey gelse, kendine dönmeyi hatırla ve onun üstesinden gelmeni sağlayacak gücünü araştır.” diyen Epiktetos, aslında karşılaştığımız her zor durumda bu durumun üstesinden gelmemizi sağlayacak bir gücün içimizden geldiğini vurguluyor.. Ancak sizce de güç, içimizden mi yoksa tersine “bize bağlı olmayan kavramlar”dan mı bize geliyor?”
  • “Güç, kendi içimizde olsa bile, gücü içimizden çekip çıkarmak zor olabilir. Bu gücü keşfetmek için zorluklarla başa çıkması gerekiyor.”
  • “Öfkenin, kızgınlığın kaynağı nedir? Stoacı düşünceye göre, sana hakaret eden ve saldıran kişi seni kızdıramaz, incitemez. Aslında kızgınlığının sebebi, senin bu konuyla ilgili varsayımındır; yani onların seni incittiği düşüncesine sahip olmandır. Oysa bu düşünceye yer vermeyen, bu bağlamda “kendinin efendisi olan” kişi hiçbir şeye kızmaz ve öfkelenmez. Sizce böyle yaşamak, kendimizin efendisi olmak mümkün müdür?”
  • “Bir şeye sahip olmak nedir? Bir kişiyi (veya nesneyi) bize ait kılan şey nedir?”

Bunun gibi soruları tartıştığımız buluşmamızdan bir sürü güzel geri dönüş aldık:

10C sınıfından Gülse: “Bence çok keyifli ve zihin açıcı bir sohbet oldu. İlk defa katıldım ve böyle güzel bir tartışma ortamı olmasından büyük keyif aldım. Herkesin fikirlerini söylemesi, tartışması ve birbirimizin fikirlerini yorumlayarak ve eleştirerek tartışmak çok verimliydi. Evde olduğumuz zamanda böyle bir projenin bizi çok iyi etkilediğinden ve etkilemeye devam edeceğinden eminim.”

11D sınıfından Derin: “Çok samimi, herkesin açık bir şekilde ve rahatça fikirlerini paylaştığı bir ortam olduğunu düşünüyorum. Bu buluşma bize, pandemi sürecinde böyle güzel paylaşımlar yaptığımız, birçok farklı düşünceyi tartışabildiğimiz bir ortam sağladığı için kendimizi çok şanslı hissettik. Buluşma sayesinde kendimize yeni bilgiler kattık ve bu bizim için gerçekten çok keyifliydi. Öncelikle bize bu fırsatı sunan Felsefe Öğretmenimiz Dr. Nimet Küçük’e, sonrasında katılımcı arkadaşlarımız ve değerli öğretmenlerimize çok teşekkür ederiz.”

X