Eşitsizliklere Karşı Mücadele Etmek İçin Afişler

Tamamlayıcı Fransızca derslerinde, 11TM öğrencileri yıl boyunca çeşitli uluslararası yarışmalara katılırlar: poster yarışmaları, ardından fotoğraf-röportaj yarışmaları ve son olarak video yarışmaları. Öğrencilerin diledikleri sınıf arkadaşlarıyla gruplar halinde katıldığı bu yarışmalar, öğrencilere, dil bilgilerini ve becerilerini yaratıcılıkla uygulama fırsatı sağlar. Aynı zamanda bu yarışmalar, öğrencilere, dilsel ve akademik değerlendirmenin ötesinde, okul dışı başka görüşlere açık olmalarına imkan tanır.

Ders yılının ilk ünitesi, dayanışma ve karşılıklı yardımlaşma temalarına ayrılmıştı. Bunun ardından, Eşitsizlik Gözlemevi tarafından düzenlenen “Eşitlik İçin Gençlik Ödülü” yarışmasına, arka arkaya iki yıl boyunca, 2 veya 3 kişilik öğrenci ekipler olarak katılım sağlandı.

Bu yıl dokuzuncu kez düzenlenen yarışmanın konusu: “Başkan olsaydım…”. Bu temayla, 11-25 yaş arası gençler, baharda yapılacak Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde adaylar için, tekliflerin yer aldığı bir çalışma oluşturmaya davet edilmekte ve 2022’de eşitsizliklerle mücadele etmek için fikirler ortaya koyulmakta.

Afiş çalışmasından önce, öğrenci gruplarının her biri, amaç ve stratejilerini açıklamak için, bir niyet notu taslağı hazırladı.

Yarışmaya okulumuzda üç çalışma gönderildi ve işte amaçları:

Fransa Eviniz Olsun

“Projemiz evsizlik sorununa odaklanıyor. 2018’de Fransa’da yaklaşık 200.000 kişi evsizdi ve her yıl 2.000’den fazla evsiz, ortalama 49 yaşında ölüyor. Bu, günümüzde normalleştirilmiş; ama çok önemli bir sorun. Bu, evsizlik sorunu hakkında insanları empati kurmaya teşvik edecek ve bu konuya dikkat çekecek bir afiş yapmayı amaçlıyoruz. Hiçbirimizin diğerinden üstün olmadığını, evsiz olmanın her zaman bir seçim olmadığını, doğuştan gelen ya da yaşam koşullarının dayattığı bir adaletsizlik olduğunu hatırlamak isteriz.”

Sofya, Buse ve Murathan

İnci Kolye

“Projemizin, “sürdürülebilir şehirler ve topluluklar” için olan 11. sürdürülebilir kalkınma hedefine ve birbirine bağlı insanların refahına odaklanmasını istiyoruz. “Tüm eylemlerin bir sonucu olduğu” gerçeğini daha görünür kılmaya kararlıyız. Bir toplumun fertleri olarak, hepimiz birer inci tanesi gibiyiz ve her davranış bazen ilk bakışta görünmese de diğerlerini etkiler. Ayrıca bazen kötü davranışlar da en az bir inci tanesi kadar dikkat çekicidir. İyi eylemler yaparak hayatımızı kolaylaştırmak için tüm etkilerimizi göz önünde bulundurmalı ve ortak yaşamı desteklemek için seferber olmalıyız.”

İrem Ü, Zeynep C, İpek

Başka Bir Dünya Umudu

“Sosyal eşitsizliklere odaklanmak istiyoruz. Feminist ve hümanist bir dünya inşa etmeye çok önem veriyoruz. Başkan olsaydık, cinsiyetler arasında fırsat eşitsizliğinin olmadığı bir dünya kurardık. Bu afişte, biz başkan olsaydık, ne yapacağımızı göstermek istiyoruz. İlk olarak, cinsiyet eşitsizliğinin olmadığı feminist bir dünya yaratmak istiyoruz. Kayıtsız kalamayacağımıza inanıyor ve harekete geçmek istiyoruz.”

Karya, Doğa D, Selin

Öğrencilerimizi yarışmaya katılımları ve yurttaşlık bilinci gösterdikleri projeleri için tebrik ederiz!