Erasmus+ Projesi kapsamında Kuzey Makedonya’dayız!

Sainte Pulchérie Lisesi’nin ortak olduğu, Erasmus+ Okullar Arası Değişim Ortaklıkları (KA229) proje toplantısı, Kuzey Makedonya’nın Koçana kentinde 28 Kasım - 4 Aralık 2021 tarihleri arasında gerçekleşti.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen  “Participation of Pupils at European Schools: How Democratic are our Schools for Pupils in Europe?” (Öğrencilerin Avrupa okullarındaki katılımı: Avrupa’da okullarımızda öğrencilerimiz ne kadar demokratikler?) başlıklı Erasmus+ projemizin ikinci toplantısına, okulumuzdan 5 öğrencimiz öğretmenleri eşliğinde katıldı.

Proje toplantısında daha önce İstanbul toplantısında hazırlanan ve her ortak lisede yapılan anket sonuçları sunumlarla paylaşıldı. Her okul, kendi okullarında öğrencilerin katılımlarına ilişkin yapılan sunumlardan sonra benzerlik ve farklılıklar hakkında tartıştılar. Okulda yapılan çalışmaların ardından tüm öğrenci ve öğretmenler Koçana şehrini ve Etnoloji müzesini hep birlikte keşfetti. Ayrıca ev sahibi okulun organize ettiği  Üsküp ve Ohrid kent ziyaretlerinde de bu kentlerin kültürel yapıları, Osmanlı tarihinin izleri ve arkeoloji  müzeleri de incelendi. Projenin bir sonraki toplantısı 30 Ocak – 5 Şubat 2022 tarihleri arasında Litvanya’da gerçekleşecek.

Aşağıda Erasmus toplantısına katılan öğrencilerimizin geri bildirimlerini bulabilirsiniz:

Makedonya’daki deneyimimiz mükemmeldi. Kuzey Makedonya’nın Koçana kentinde  yapılan Erasmus okul projemizin toplantısına katılmak ve farklı bir kültürü tanımak ilginç bir deneyimdi. İstanbul’un kalabalıklığından sonra sakin bir şehirde yaşamak ve bunu deneyimlemek benim gerçekten ilgimi çekti. Tüm öğrenciler hem konuksever, hem de çok arkadaş canlısıydılar. Bu toplantıda hem okulumu temsil ettiğim hem de  yeni arkadaşlar tanıdığım için çok mutluyum. Bir sonraki ziyaretimiz  için sabırsızlanıyorum.” (Dora)

“Arkadaşlarımızla yeni bir ülkeyi ziyaret etmek, farklı kültürlerden yeni insanlar tanıyıp güzel arkadaşlıklar kurmak hepimiz için çok güzel bir deneyimdi. Kuzey Makedonyalı partnerimizin okulunu ve ülkesini  tanıyarak hem ne kadar benzer hem de ne kadar farklı olduğumuzu görmek bize çok şey kazandırdı.” (Nisa)

“Yeni bir kültür tanımak, İstanbul Erasmus toplantısına katılamayan Romanyalılar ile tanışmak ve arkadaşlarımızı yeniden görmek beni çok mutlu etti. Ohrid, Koçana ve Üsküp’ü ziyaret etme imkanımız oldu, bunun yanı sıra yöresel yemeklerinden denedik, müze gezdik ve bolca fotoğraf çektik. Herkesin çok memnun ayrıldığını söyleyebilirim.” (Zeynep)

“Üsküp gibi büyük bir şehre gitmek hepimizin hoşuna gitti. Beraber tarihi yerleri gördük, hiç bitmeyen heykelleri inceledik ve Türkiye ekibi olarak hep beraber aynı Noel kazakları aldık ve giydik.” (Joshua)