Erasmus+ Projesi Kapsamında Almanya’dayız!

Sainte Pulchérie Lisesi’nin ortak olduğu, Erasmus+ Okullar Arası Değişim Ortaklıkları (KA229) Proje Toplantısı, Almanya’nın Bad Salzdetfurth kentinde, 05-11 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşti.

Avrupa Birliği, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen “Participation of Pupils at European Schools: How Democratic are our Schools for Pupils in Europe?” (Öğrencilerin Avrupa Okullarındaki Katılımı: Avrupa’da Okullarımızda Öğrencilerimiz Ne Kadar Demokratikler?) başlıklı Erasmus+ Programı Okullar Arası Değişim Ortaklıkları/Okul Eğitimi Stratejik Ortaklıklar Projemizin beşinci ve son toplantısı için, altı Erasmus öğrencimiz, okul koordinatörü Dr. Nimet Küçük ve Müdür Yardımcımız Filiz Gentric eşliğinde, 05-11 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşen proje toplantısına katıldılar.

Ev sabihi koordinatör okul IGS Bad Sazdetfurth tarafından başarıyla organize edilen bu son toplantıda, farklı ülkelerden gelen öğrenciler, birinci ve ikinci günkü atölyeler aracılığıyla, projenin genel değerlendirilmesi üzerine ekip çalışmaları yaptılar. Kentteki tuz ve potasyum müzesi gezildi ve bir uzman tarafından verilen seminerin ardından öğrenciler quizz’lere cevap vererek bilgilerini pekiştirdiler. Parkta yapılan golf turnuvası ve çevredeki yürüyüşler öğrencilerin birbirleriyle kaynaşmasını sağladı. Hildesheim kentine trenle yapılan gezide iki gruba ayrılan katılımcılar, profesyonel rehber eşliğinde, kentin tarihi ve kültürel yapısı hakkında bilgi sahibi oldular. Hildesheim Gençlik Parlamentosunda yapılan sunumlarda, okullarda yapılan çalışmalar tanıtıldı. Daha sonraki gün, Hannover kentine bir ziyaret yapıldı. Kentin tarihi ve kültürel yapısını profesyonel rehber eşliğinde keşfettikten sonra, Aşağı Saksonya (Lower Saxony) Bölgesinin Parlamentosu ziyaret edildi. Burada, öğrenciler, Parlamentoda sorumlu bir yetkili ile gündeme ve Avrupa Birliğine ilişkin konuları tartıştılar.

Haftanın değerlendirmesi ve projenin değerlendirilmesinin ardından öğrenciler sertifika törenine katıldı ve ortak yenilen bir yemekle vedalaştılar. Okulumuzdan yedi öğrenci de, bu etkinliklere, online olarak katıldı ve sertifikalarını almaya hak kazandılar.

Aşağıda Erasmus+ Almanya toplantısına katılan öğrencilerimizin geri bildirimlerini bulabilirsiniz:

“Bu seneki son Erasmus+ toplantımız Almanya idi. Bu, bizi hem mutlu eden hem de son olduğu için üzgün kılan bir geziydi. Tüm ülkelerden gelen arkadaşlarımla sohbet etme imkanı yakaladım ve Parlamentoda Lower Saxony Bölgesinin Finans Bakanıyla, Avrupa’nın şu anki sorunlarını yüz yüze tartışma şansına sahip oldum. Benim için empati ve sevginin arttığı bir geziydi.”

Dora

“Almanya’ya gittiğimiz gezi, benim ilk Erasmus+ gezimdi. Türkiye’den gelen diğer arkadaşlarım olsun, diğer ülkelerden gelenler olsun, herkes çok arkadaş canlısı ve samimiydi. Yaptığımız turlar Alman kültürünü anlamamıza yardımcı oldu. Öğrenirken eğlendik de diyebiliriz. Projenin ele aldığı konu da çok anlamlıydı. Projenin bitmemesini, daha çok ülkeyi görebilmeyi dilerdim. Çok güzel anılar biriktirdim, çok zevk aldım.”

Yağmur

“Almanya’da bir sürü deneyim kazandık. Yaptığımız atölyelerle, tüm ERASMUS+ projemizi özetleyerek edindiğimiz bilgileri pekiştirdik ve grup olarak çalıştık. Kültürel açıdan kaldığımız şehrin ve bölgenin tarihini öğrendik. Çok zevkli ve öğretici bir geziydi.”

Kayra

“Erasmus Projesinin son toplantısı olan Almanya ziyaretinde çok iyi zaman geçirdim. Önceki iki toplantıya katılamamıştım; ama bu geziye katılabilmem beni çok mutlu etti ve bir sürü arkadaş ve beceri edindim. Yapılan aktivitelerin ve atölyelerin interaktif olması, keyifli zaman geçirmemizi sağladı. Bu uluslararası toplantıda, ülkemi iyi bir şekilde temsil ettiğimi düşünüyorum. Demokrasi üzerine böyle bir projede bulunmaktan gurur duyuyorum.”

Can

“Genel anlamda bu Erasmus+ projesini gerçekleştirdiğimiz yılı çok keyifli buldum. Farklı ülkeleri gezmek ve kültür farkı olanlarla arkadaş olmak çok faydalı oldu. Avrupa’da demokrasiyi daha iyi öğrenmek de, projeyi benim için daha anlamlı kıldı.”

Joshua

“Almanya’ya olan gezimiz hem eğiticiydi hem de eğlenceliydi. Uluslararası arkadaşlıklar kurma ve yeni bir kültürle tanışma imkanımız oldu. Bize yeni bir hayat bakış açısı kazandırdı. Çok güzel bir deneyimdi.”

Ela

Erasmus+ Okul Projemiz 30 Ağustos 2022 tarihinde resmi olarak bitirilecek. Projenin uluslararası hareketlilikleri son buldu; şimdi ortak okullardaki koordinatör öğretmenler online toplantılar aracılığıyla proje çalışmalarını, raporlarını tamamlayacaklar. 2019 yılında başlayan projeye pandemi nedeniyle ara verildi, ardından bir yıl uzatılarak tüm uluslararası toplantıların bu süreçte tamamlanması istendi. Projenin hedefleri ve ürünleri pandemi koşullarında büyük emeklerle gerçekleştirildi.

Bu projenin zorlu koşullarda başarıyla tamamlanmasına destek veren tüm okul yönetimine, öğrencilere, öğretmenlere ve okul görevlilerine çok teşekkür ederiz.