Sainte Pulchérie Lisesi’nin ortak olduğu, Erasmus+ Okullar Arası Değişim Ortaklıkları (KA229) proje toplantısı, Litvanya’nın Marijampole kentinde, 30 Ocak-5 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleşti.
Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Participation of Pupils at European Schools: How Democratic are our Schools for Pupils in Europe?” (Öğrencilerin Avrupa okullarındaki katılımı: Avrupa’da okullarımızda öğrencilerimiz ne kadar demokratikler?) başlıklı Erasmus+ projemizin üçüncü toplantısı için iki öğretmen eşliğinde dört Erasmus öğrencimiz Litvanya’daydılar.
Koordinatör Almanya ekibinin çevrimiçi katıldığı Erasmus+ proje toplantısı süresince öğrenciler farklı çalıştaylar gerçekleştirdiler. Her okul, okullarında var olan problemleri saptadılar ve çözüm önerilerini tartışıp izlenmesi gereken adımları belirlediler. Tüm ortak okullar, bir sonraki toplantıda, izlenmesi gereken bu adımları ve elde ettikleri sonuçları paylaşacaklar.
Okulda yapılan çalışmaların ardından, tüm öğrenci ve öğretmenler, Vilnius ve Kaunas şehrini kültürel ve tarihsel açıdan hep birlikte keşfettiler. Ayrıca, ev sahibi okulun organize ettiği Vilnius şehri ziyaretlerinde, Parlamento ziyareti yapıldı ve tüm öğrenciler Litvanya yönetim mekanizmaları hakkında bilgilendirildi.
Litvanya’daki bir televizyon kanalı için yapılan çekimlerde ise öğrencimiz Kayra ziyarete ilişkin deneyimini aktardı. Buradan izleyebilirsiniz.
Arkadaşlık bağları ve dilsel becerilerin yanı sıra öğrenciler, proje uygulamaları konusunda deneyimlerini zenginleştirdiler. Projenin bir sonraki toplantısı 10-16 Nisan 2022 tarihleri arasında Romanya’da gerçekleşecek.
Aşağıda Erasmus toplantısına katılan öğrencilerimizin geri bildirimlerini bulabilirsiniz:
“Arkadaşlarımızla yaptığımız gezi, hem yeni bir kültürü tanıma hem de yeni insanlarla tanışma imkanını bize verdi. Geçirdiğimiz bu bir hafta çok eğlenceli ve verimliydi.” (Nisa)
“Workshop’larda çok ilerledik ve çok eğlendik. Arkadaşlarımızla görüşüp son bir kez zaman geçirdik. Litvanya’nın en büyük iki şehrini gezerek kültürünü tanıdık.” (Melis)
“Aylar sonra, ERASMUS projesine katılmak, hepimize bir motivasyon verdi. Katıldığımız atölyelerde projemizi fazlasıyla ilerlettik ve öğrendiğimiz şeyleri okulumuzda nasıl uygulayabileceğimizi tartıştık. Litvanya’da çok verimli bir süreç geçirdik, hem ülkeyi tanıdık hem de yerel danslarını ve yemeklerini denedik. Diğer kültürleri daha yakından tanıyabildiğimiz, kendimizi geliştirebildiğimiz bir geziydi.” (Kayra)
“Makedonya’da olan toplantımızın ardından arkadaşlarımızı tekrar görmek hepimizi çok mutlu etti. Yöresel danslarını, başkenti ve Kaunas’ı, yöresel yemeklerini bize tanıttılar. Öte yandan yaptığımız workshop’lar da çok verimli geçti. Ayrıca okulumuzun geliştirilmesi gereken yanlarını konuşmamız, fikirlerimizin ve demokrasinin önemini bize tekrar hatırlattı.” (Zeynep)