Cumhuriyetimizin 98. Yılında Özgürlük

29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan eden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, tüm silah arkadaşlarına, aziz şehitlerimize, cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bilim, sanat, spor, sanayi, mimari gibi her alanda gelişmemizi sağlayan tüm özgürlük sevdalılarına minnet ve teşekkürlerimizi sunarız.

Cumhuriyetimizin 98. yılını kutladığımız bu anlamlı günü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.” sözüyle vurgulamak isteriz.

Göktürklerden günümüze millet bilinci ile özdeşleşen özgürlük kavramı, sadece bize değil; tüm uluslara yakışan en değerli kavramdır. Özgürlük; mücadele ruhunu da içinde barındırır. Farklılıklara saygı duyarak özgür düşünme yeteneğini beslemek, eğitim ilkelerimizle, değerlerimizle bireysel ve toplumsal özgürlük kavramını  bütünleştirmek temel hedefimizdir. Özgürlük; öğrenilmesi, benimsenmesi, yaşatılması ve bir karakter özelliğine dönüşmesi, kutlanması gereken bir kavramdır.

Müdürümüz Mme. Ridé konuşmasında öğrencilere şu şekilde seslenir:

“Siz sevgili öğrenciler, Cumhuriyetinizin bekçilerisiniz. Nitekim bir mirası korumak, onu bir müzede zafer anıtı gibi sergilemek değil; o mirasın meyve vermesini sağlamak, büyütmek, aktarmaktır. Miras bırakılan Cumhuriyetten her birimiz sorumluyuz. Bir şeyi yaşatmak için kelimeler yetersiz kalır, “Cumhuriyet” ya da “Demokrasi” sözcüklerini açıklamak imkansızlaşır. Fransız Cumhuriyetçi Victor Hugo “Sevmek, harekete geçmektir” demiştir. Harekete geçmek, tepki vermek, dahil olmak… İnandığımız değerleri savunmak için güç, cesaret ve güvenle harekete geçmek… Özgürlük insana haklar verir; ama aynı zamanda sorumluluk da yükler. Ve büyüdükçe sorumluluklarımız artar. Haklarımız da çoğalır, ödevlerimiz de çoğalır…”

Sainte Pulchérie Fransız Lisesi olarak; Cumhuriyetin evrensel değerlerini tanımak ve yaşatmak, bilim ve sanatın ışığında ilerleme düşüncesini öğrencilerimiz için anlamlı kılmak ve yaşamlarının bir parçası haline getirmelerini sağlamak başarı sözcüğünün karşılığı gibidir.

Türk Müdür Başyardımcımız Mme. Minâ’nın konuşmasını sonlandırdığı gibi:

“Teşekkürler Gazi Mustafa Kemal Paşa, altın tepside bize sunduğun Cumhuriyetimizin, devrim ve ilkelerinin sonsuza kadar cesur savunucuları olacağımıza ant içer, emanetini yüreklerde ve omuzlarda taşıyacağımıza söz veririz.”

Cumhuriyetimizin 98. yılı hepimize kutlu olsun.